fbpx
Foto: Guliver image/ Gipfel in Warschau / Nato Summit in Warsaw

ERDOGANOVE METE NA TLU DRUGE DRŽAVE! Analitičar otkriva što se krije iza zlokobne ‘sultanove’ najave: ‘Bit će zanimljivo’

Autor: Lucija Brailo

Nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio u petak kako će pokrenuti ‘nove vojne operacije’ duž svojih južnih granica, čime, kako je objasnio želi stvoriti sigurne zone širine 30 kilometara za borbu protiv terorističkih prijetnji iz ovih regija.

“Nova operacija nastavit će napore za stvaranje sigurnih zona širine 30 kilometara duž turske granice sa Sirijom”, rekao je Erdogan u televizijskom obraćanju nakon sastanka vlade u glavnom gradu Ankari.

Budući da je invaziju na Ukrajinu, Putin nazivao i još uvijek naziva posebnom vojnom operacijom, pitali smo političkog analitičara Denisa Avdagića što bi ovaj Erdoganov najnoviji potez i najava trebali značiti. On nam je objasnio kako ovo nije prvi put da Turska djeluje na sirijskom tlu, ali i istaknuo i strelovit napredak Turske, osobito tehnološki.


‘Turske vojne operacije nisu nikakva novost’

“Turska je jedna neutralistička zemlja. Vojne operacije i unutar teritorija Turske, a i izvan, evo možemo se recentnije poslužiti primjerom Sirije i te akcije nisu nikakva novost. Ne bih išao tako daleko da ga stavim u ravan s Putinom, no sve ono što su oni do sada i radili su bile nekakve specijalne vojne operacije, u tom kontekstu, oni nikada nisu proglašavali nikome rat, pa ni Siriji, na čijem tlu su boravili, tako da treba imati na umu takve informacije.

“Glavna meta ovih operacija bit će područja koja su centri napada na našu zemlju i sigurne zone”, rekao je Erdogan, ne iznoseći više detalja. Samo je dodao da će operacije biti pokrenute čim vojne, obavještajne i sigurnosne snage završe pripreme.

“Turska je, možemo reći, u jednom usponu već dulje vrijeme. Oni uz tehnološki razvoj, koji je izuzetno velik. Kao primjer, a ne moramo niti ići dalje od toga, tu su njihovi dronovi Baryaktar, koje vidimo koliko su bili presudni ne samo u Ukrajini, nego i u Azerbajdžanu, a tu je naravno, i Libija. Dakle, njihova vojna moć raste, ono što je dobro poznato je da nemaju oni namjeru istupanja iz NATO-a ili nekakve kolizije.

Različita tumačenja zemalja članica i sustav S-400

Avdagić, pak, ističe kako jedini otvoreni sukob Turske je ovaj s većim brojem članica EU, konkretno oko pitanja ulaska Švedske i Finske u NATO, pri čemu, naravno, tu temu treba uzeti u obzir, da uvjeti koje postavlja Erdogan su, što se njih tiče, za njihovu sigurnosnu politiku direktno opet vezani za nešto što je u načelu razlog postojanja NATO-a, a to je da osigura mir svojim članicama.

“Naravno, razlike u tumačenjima su prilično velike, tako da ovo nije prvi sukob takve vrste u tumačenju među članicama NATO-a. postoji još njih, naprimjer između SAD-a i Turske , odnosno izbjegavanje izručivanja Turskoj ljudi koje oni sumnjiče za terorizam, a naravno, tu su i širi sigurnosni problemi, izazovi među članicama. Opet ćemo se vratiti na pitanje SAD-a po pitanju daljnje nabave zrakoplova od strane Turske. Naravno, američkih borbenih zrakoplova i pitanje sustava S-400 koji je još uvijek tamo prisutan.

“A opet kad uzmemo i tu priču, sustava S-400, koji je svježe nabavljen, moramo proširiti priču da su postojale i postoje druge NATO članice koje imaju takav sustav protuzračne obrane i uvijek su to neke teme pitanja jednakosti među članicama i izazovi koji iz toga nastaju”, napominje Avdagić.
‘Akcije neophodne za sigurnost Turske’

Nakon Erdoganove najave jučer se oglasio se i Savjet za nacionalnu sigurnost zemlje, koji je izjavio da vojne operacije nemaju za cilj narušavati suverenitet njezinih susjeda.

“Turske vojne operacije koje se izvode sada i koje će biti izvođene u budućnosti na njenim južnim granicama nemaju za cilj narušavanje suvereniteta njenih susjeda, već su neophodne za sigurnost Turske”, priopćio je Savjet za nacionalnu sigurnost zemlje.

“Istovremeno, zemlje koje krše međunarodno pravo time što podržavaju terorizam, koji je zajednički neprijatelj, pozivaju se da stanu na kraj ovim stavovima i ponašanjima i da uzmu u obzir sigurnosnu osjetljivost Turske“, stoji u deklaraciji.
‘Bit će zanimljivo vidjeti kako će na to reagirati sirijska strana’

Podsjetimo, Turska na jugu graniči sa Sirijom i Irakom, a ovime želi eliminirati postojeće terorističke baze te spriječiti stvaranje novih koje bi ugrozile nacionalnu sigurnost i sigurnost lokalnog stanovništva preko njezinih granica.

Od 2016. do danas Turska je pokrenula tri vojne operacije – onih su ih nazvali protuterorističkima – preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila stvaranje terorističkog koridora i omogućila mirno naseljavanje stanovnika.

Analitičar objašnjava da će se eventualna turska ekspanzija prema drugim državama, naravno, ako i dođe do stupanja vojnika na tlo u nekakvim realnim okvirima gledati vrlo pažljivo i to je izazov daleko širi od onog što se tiče samog NATO-a.

“Ovo što Erdogan radi na jugu Turske se događa već u kontinuitetu i nije nikakva novost, no bit će zanimljivo kako će reagirati na to sirijska strana, došlo je do određenog smirivanja situacije, donedavno su vrlo često djelovale druge države, pa čak I da spomenemo Izrael, koji je nešto posve drugo u očima sirijske vlade, za razliku od svih ostalih koji su djelovali na ciljevima u zemlji. Turska strana, ono čime se oni bave, moramo biti posve jasni su Kurdi i kurdsko pitanje. Koliko je to opravdano ili ne, o tome možemo pričati, međutim, to njih ne spriječava da djeluju prema sirijskim terorističkim skupinama, a i ono što su do sad radili na turskom , ali i na sirijskom tlu”, zaključio je Denis Avdagić.

Autor:Lucija Brailo
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.