Screenshot, Umit Bektas/ Reuters

ERDOGAN POLUDIO NA EUROPLJANE: ‘Uz Božju pomoć, poslat ću vam 3,6 milijuna izbjeglica’

Autor: Dnevno

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u četvrtak je odgovorio na međunarodne kritike zbog napada na Kurde tijekom vojne operacije na sjeveroistoku Sirije i zaprijetio Europskoj uniji da će milijunima izbjeglica osloboditi put prema Europi.

Erdogan kaže da su “neiskreni” oni koji se protive turskim aktivnostima, aludirajući pritom na Europsku uniju, Saudijsku Arabiju i Egipat koji su se usprotivili vojnoj operaciji. Također je zaprijetio da će pustiti sirijske izbjeglice prema Europi ako članice EU-a opišu napredovanje turskih snaga kao okupaciju. “Nisu iskreni, samo pričaju”, rekao je Erdogan. “Za razliku od njih, mi nešto poduzimamo”, rekao je turski predsjednik.

“Ponavljam Europskoj uniji. Ako pokušate predstaviti našu operaciju kao invaziju, otvorit ćemo svoja vrata i poslati vam 3,6 milijuna izbjeglica”, zaprijetio je Erdogan.

Pritok migranata iz Turske u Europu znatno je smanjen zahvaljujući sporazumu između Ankare i EU-a iz 2016. Europske zemlje su snažno kritizirale Tursku zbog pokretanje vojne operacije protiv kurdske milicije (YPG) u Siriji, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, dok ih zapadne zemlje podržavaju zbog borbe protiv džihadista Islamske države.

“Nikada niste bili iskreni. Sada govorite da ćete blokirati tri milijarde eura koje ste obećali Turskoj. Jeste li nam ikada ispunili dano obećanje? Niste”, poručio je Erdogan uniji.

“Uz Božju pomoć ćemo nastaviti naše putovanje, ali ćemo i otvoriti vrata migrantima”, zaprijetio je turski predsjednik.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.