Foto: Profimedia

EP USVOJIO REZOLUCIJU O DE FACTO ZABRANI POBAČAJA: Javio se i hrvatski europarlamentarac, otkrio tko je glasao protiv

Autor: Matea Vidić/Hina

Europski parlament usvojio je s 455 glasa za, 145 protiv, te 71 suzdržanih rezoluciju kojom osuđujeudarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglasio pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti.

Parlament navodi da je odlukom poljskog Ustavnog suda od 22. listopada – o proglašenju pobačaja nezakonitim u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja na fetusu – “ugroženo zdravlje i životi žena”, s obzirom na to da se većina zakonitih pobačaja u toj zemlji provodi na toj osnovi. Po njoj se u 2019. napravilo 96 posto od ukupnog broja zakonitih prekida trudnoća u Poljskoj (1074 od ukupno 1110). Zatsupnici upozoravaju da će zabrana dovesti do porasta “nesigurnih, tajnih i po život opasnih pobačaja“, a u tekstu se napominje da su odluku donijeli “suci koje su izabrali političari iz vladajuće koalicije pod vodstvom stranke Pravo i pravda (PiS) i koji o njima u potpunosti ovise”.

U skladu sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, Parlament naglašava da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena. Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravlja te poštovanje reproduktivne autonomije i prava na odlučivanje žena ključni za zaštitu njihovih ljudskih prava i za rodnu ravnopravnost. Prava žena su temeljna prava, navodi Parlament, podsjećajući da su institucije EU-a i države članice zakonski obvezne poštovati ih.

Zastupnici ističu da se poljski zdravstveni djelatnici sve više pozivaju na mogućnost priziva savjesti, čak i kada se od njih traži propisivanje kontracepcijskih sredstava te da sprečavaju pristup prenatalnim pregledima, a shodno tome tisuće Poljakinja prisiljene su svake godine putovati u inozemstvo kako bi dobile pristup temeljenoj zdravstvenoj usluzi kao što je pobačaj, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje i dovodi u opasnost njihovu dobrobit, navodi se u rezoluciji.

Zastupnici izražavaju svoju potporu i solidarnost s poljskim građanima, posebno ženama i pripadnicima skupine LGBTI+ koji su “unatoč opasnostima za javno zdravlje izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv velikih ograničenja njihovih temeljnih sloboda i prava”. Napominju da je presuda donesena kada su na snazi bila ozbiljna ograničenja radi borbe protiv covida-19, čime se “osporava svaka odgovarajuća demokratska rasprava”.
Rezoluciju je komentirao i Predrag Fred Matić na svom Twitter profilu.

Danas smo u Europskom Parlamentu usvojili Rezoluciju o de facto zabrani pobačaja u Poljskoj! U tekstu jasno naglašavamo da se odlukom o proglašenju pobačaja nezakonitim u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja na fetusu ugrožavaju zdravlje i životi žena”, naveo je pa dodao: “Jadno je vidjeti da su kolege/ice iz HDZ-a glasali protiv ove rezolucije! Nezamislivo je da netko u 21.stoljeću podupire ovakve zabrane koje dolaze iz Poljske. Stvarno, ako je i od HDZ-a – previše je! Tužit ću ih “europejcu” Plenkoviću…”.

 Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.