Engleski nadbiskup ne vidi vezu između pedofilije i celibata

Autor: hina

Monsinjor Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i Walesa, izjavio je BBC da iako skandalozni, slučajevi pedofilije nisu češći među svećenstvom nego u ostatku društva.

Nema statistikom utvrđene povezanosti između pedofilije i celibata, izjavio je u petak navečer rimokatolički westminsterski nadbiskup, prvak te crkve u Engleskoj, uoči očekivanog pastoralnog pisma kojeg je pape Benedikt XVI. irskim vjernicima.

Monsinjor Vincent Nichols, nadbiskup Westminstera i Walesa, izjavio je BBC da iako skandalozni, slučajevi pedofilije nisu češći među svećenstvom nego u ostatku društva.

– Velika većina slučajeva pedofilije zbivaju se unutar obitelji gdje ljudi nisu u celibatu – rekao je predsjednik biskupske konferencije Engleske i Walesa. – Nema statističke povezanosti između pedofilije i života u celibatu – dodao je.

Nadbiskup smatra da se stvorio pogrešan dojam o vrlo raširenoj pojavi pedofilije među svećenstvom jer se radi o slučajevima u posljednjih 40 godina koji su objelodanjeni u zadnje vrijeme. – Razina seksualnog zlostavljanja u crkvi niža je nego u ostatku društva. Ono što je skandalozno u crkvi je razina izgubljenog povjerenja – dodao je.

Papino pismo irskim katolicima, razočaranima pedofilskim skandalom među svećenstvom biti će objavljeno kasnije u subotu. To pismo će biti prvi papinski dokument o pedofiliji u crkvi.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.