EKSTREMNO OPASNO! NOVO ZVECKANJE ORUŽJEM: ‘NATO mora znati tko su mu neprijatelji!’

Autor: Dnevno

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ublažio je svoje stavove kada je u pitanju NATO istaknuvši da organizacija “mora znati tko su mu neprijatelji”.

Podsjetimo, Macron je prije godinu dana rekao da je Savez u “stanju moždane smrti”.

Sada je malo pomnije birao riječi rekavši da NATO mora jasno odrediti svoje strateške prioritete.

Tko su neprijatelji?

“Moramo znati tko su i gdje su naši neprijatelji”, rekao je Macron na tiskovnoj konferenciji dodavši kako NATO mora donijeti strategiju za Rusiju, no da Kina ne bi trebala biti prioritet.

“NATO-u treba strategija prema Rusiji koja je zahtjevna, pa i nepopustljiva, u slučaju kada Rusija organizira upade, informatičke napade ili zastrašuje, ali koja ujedno omogućuje da se uzme u obzir geografija Europe”, rekao je Macron.

Dva važna izazova

Sastanak na vrhu zemalja NATO-a održat će se u Bruxellesu idućeg tjedna.

Agencija Reuters je krajem ožujka objavila da je plan vrijedan 20 milijarda dolara kako bi NATO postao prilagodljiviji u rješavanju izazova kao što je uspon Kine i klimatske promjene, naišao na snažan otpor Francuske koja je izrazila zabrinutost da bi on mogao ugroziti njezine vlastite vojne prioritete.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.