Egipatska vojska planira napade na Palestince u pojasu Gaze

Autor: D.G.

Kao razlog napada, egipatski izvori navode saznanja da teritorij na Sinaju napadaju palestinske naoružane grupe s područja Gaze.

Ako se pogorša sigurnosna situacija na Sinaju, egipatska vojska će napasti ciljeve u pojasu Gaze, prenosi The Jerusalem Post. Informaciju su otkrili visoki dužnosnici egipatske obavještajne službe.

Prema istim izvorima, egipatske izviđačke letjelice napravile su snimak potencijalnih meta u Gazi, koje egipatska vojska planira napasti iz zraka. Kao razlog napada, egipatski izvori navode saznanja da teritorij na Sinaju napadaju palestinske naoružane grupe s područja Gaze. Locirani su njihovi položaji, a Egipćani tvrde da ne optužuju Palestince kao narod za ove oružana upade u njihov teritorij.

Prošli tjedan egipatske vlasti ponovno su otvorile granični prijelaz kod Rafaha, nakon što je bio zatvoren tjedan i pol. Naime, zatvoren je nakon što su egipatske vlasti optužile teroriste iz palestinskog Hamasa da upadaju na njihov teritorij i pucaju na njihove vojnike. Islamistički radikali iz Hamasa su demantirali odgovornost za napade, no Egipćani im ne vjeruju. Izdali su oštro upozorenje da će uzvratiti vojnom silom ako se ovakvi napadi nastave.

Egipatski ministar vanjskih poslova Nabil Fahmy je u Londonu izjavio da postoje tenzije između Kaira i Hamasa, koji podržava Muslimansko bratstvo. Kazao je kako Hamas nimalo ne pomaže u poboljšanju sigurnosne situacije u graničnim područjima. Nakon što je egipatski predsjednik Hosni Mubarak srušen 2011., na sjeveru Sinaja sigurnosna situacija je naglo pogoršana.

Autor:D.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.