Earth Hour: Jedan sat u mraku za planet

Autor: hina

Pokret je rođen u Sydneyju 2007. kad je 2,2 milijuna osoba ugasilo svjetla na 60 minuta kako bi upozorili javno mnijenje na pretjeranu potrošnju struje i zagađenje ugljičnim dioksidom.

Stotine uglednih zdanja, od Eiffelova tornja do Zabranjenog grada, u subotu će utonuti u mrak u okviru akcije “Sat za naš planet” (Earth Hour) kojoj je cilj promicanje borbe protiv klimatskih promjena.

Akcija, koja se ove godine provodi tri mjeseca nakon neuspjeha summita o klimi u Kopenhagenu, mogla bi biti dosad najveća, sa 125 zemalja sudionica nasuprot 88 prošle godine, rekli su organizatori.


– Odaziv na Sat za naš planet je golem. Stopa je puno viša od prošlogodišnje – kazao je osnivač pokreta Andy Ridley. – Operacija Earth Hour trebala bi preći geografske i ekonomske granice – dodao je on.

Mlada ali učinkovita akcija

Pokret je rođen u Sydneyju 2007. kad je 2,2 milijuna osoba ugasilo svjetla na 60 minuta kako bi upozorili javno mnijenje na pretjeranu potrošnju struje i zagađenje ugljičnim dioksidom.

Akcija organizirana na inicijativu Svjetskog fonda za zaštitu prirode poprimila je svjetske dimenzije 2008.

Predviđeno je da će u subotu 1200 zgrada diljem svijeta ugasiti rasvjetu u 20.30 sati po mjesnom vremenu.

Događaju su se pridružile multinacionalne kompanije Google, Coca Cola, Hilton, McDonalds, Canon, HSBC i IKEA.

Zbog vremenske razlike, Sydneyju pripada čast prvog “black outa” s gašenjem Opere. Slijedit će gašenje Piramida i Sfinge u Egiptu, rimske Fontane di Trevi i Tornja u Pisi u Italiji te Eiffelova tornja u Parizu.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.