Džihadisti zauzeli još jedan grad: ‘Jednostavno su ga pregazili!’

Autor: hina

Stanovnici Tala Afara kazali su telefonom za Reuters da je grad pao u ruke pobunjenika nakon bitke u kojoj su obje strane pretrpjele velike gubitke.

Sunitski pobunjenici ISIL-a zauzeli su u nedjelju nakon teških borbi većinski turkmenski grad Tal Afar na sjeverozapadu Iraka, učvrstivši svoju poziciju na sjeveru zemlje nakon munjevite ofenzive koja bi mogla dovesti do njezina raspada.

Stanovnici Tala Afara kazali su telefonom za Reuters da je grad pao u ruke pobunjenika nakon bitke u kojoj su obje strane pretrpjele velike gubitke.

“Militanti su pregazili grad. Vodile su se teške borbe i mnogi ljudi su poginuli. Šijitske obitelji su pobjegle na zapad, a sunitske na istok”, rekao je jedan gradski dužnosnik koji nije želio biti imenovan.

To je za CNN potvrdio i irački general Mohamed al-Kuraiši.

Tal Afar se nalazi u pokrajini Ninivi, na pola puta između granice sa Sirijom i Mosula, drugog najvećeg iračkog grada koji su militanti Islamske države Irak i Levant zauzeli prošli tjedan na početku ofenzive.

ISIL je u nedjelju zauzeo i dva sela u Adhaimu, čime je ušao u pokrajinu Dijalu, sjeveroistočno od Bagdada.

Uz to, sukobi s islamistima izbili su i u blizini al-Halisa, oko 30 kilometara od glavnog grada Dijale Bakube, kazali su za CNN lokalni policajci.
Bakuba se nalazi 60 kilometara sjeveroistočno od Badgada. Etnički je miješani grad i suniti su u blagoj većini. Kada bi pala, to bi ISIL-u omogućilo pristup Bagdadu iz tri pravca, iz pokrajine Anbar na zapadu, Ninive i Salahudina na sjeveru i Dijale sa sjeveroistoka.

U međuvremenu, između 50 i 100 američkih marinaca i vojnika stiglo je u američko veleposlanstvo u Bagdadu, kojemu je Washington zbog napredovanja džihadista obećao pojačanja, rekao je u nedjelju za CNN jedan američki dužnosnik.

ISIS je u subotu navečer na Twitteru i internetu objavio da je u Tikritu pogubio 1700 zarobljenih šijitskih pripadnika iračkih snaga sigurnosti, potkrijepivši tvrdnju stravičnim fotografijama, no to još nije potvrđeno.
Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.