Dvostruki njemački tajni agent: Preko 200 dokumenata predao Obami, zaradio 25 tisuća eura?

Autor: hina

Veze SAD-a i Njemačke zategnule su se nakon otkrića bivšeg zaposlenika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena da njegova zemlja posjeduje sveobuhvatan program za špijuniranje potonje i mobitela Angele Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova izjavio je u nedjelju da se slučaj dvostrukog njemačkog agenta koji je navodno radio za Sjedinjene Države mora što prije rasvijetliti ako se te informacije pokažu točne.

“Ako su informacije točne, to nije mala stvar”, poručio je na twitteru Frank-Walter Steinmeier, koji boravi u posjetu Mongoliji.

Usto je kazao da je od Washingtona zatražio da “što prije” rasvijetli taj slučaj, kada je američkog veleposlanika pozvao u petak u ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu.

Tridesetjednogodišnji agent njemačke obavještajne službe (BND), koji je uhićen u srijedu, radi za CIA-u od 2012., pišu glasila u nedjelju.

“Sve upućuje da je radio za Amerikance”, izjavio je visoki dužnosnik BND-a za list Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS).

Taj je dvostruki agent bio zadužen za prikupljanje dokumenata o istražnom povjerenstvu njemačkog parlamenta osnovanom nakon otkrića o navodnom špijuniranju američke obavještajne službe NSA-e (Američka sigurnosna agencija).

Navodno je više od 200 dokumenata predao SAD-u, za što je dobio 25.000 eura, pišu mediji.




I njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere pozvao je SAD da dade “brz i jasan” odgovor na te informacije, po dijelovima intervjua koji će u ponedjeljak objaviti časopis Bild.

Veze SAD-a i Njemačke zategnule su se nakon otkrića bivšeg zaposlenika američke obavještajne službe Edwarda Snowdena da njegova zemlja posjeduje sveobuhvatan program za špijuniranje potonje i mobitela Angele Merkel.

Za NSA-u su sve države osim četiri, a to su Velika Britanija, Kanada, Australija i Novi Zeland, valjane mete za špijuniranje, objavio je Washington Post prošli tjedan.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.