Dugovi natjerali 30 indijskih farmera na samoubojstvo

Autor: Hina/dpa

Prema statistici indijske vlade, od 1997. se u Indiji zbog dugova ubilo više od 180.000 farmera.

Više od 30 indijskih farmera, kojima je zbog dugova prijetio gubitak njihovih gospodarstava, u posljednjih su deset dana počinili samoubojstvo u zapadnoj državi Maharashtri, javila je televizijska postaja NDTV.

Samoubojstva farmera uzgajivača pamuka dogodila su se u okrugu Yavatmal u istočnoj regiji Vidarbhi koja se proteklih godina suočava s dubokom krizom i urušenim gospodarstvom.

Državne vlasti još nisu potvrdile seriju samoubojstava koja su se, kako navodi televizija, sva dogodila u proteklih deset dana na području koje se nalazi oko 600 km sjeveroistočno od glavnog grada te indijske savezne države Mumbaia.

Ubili ih ‘zelenaši’

Nevladina organizacija koja se brine za prava poljoprivrednika u toj regiji, Vidarbha Jan Andolan Samiti (VJAS), objavila je kako su farmeri bili prezaduženi kod banaka, a kako zbog suše nisu mogli servisirati kredite, zadužili su se i kod privatnih zelenaša. Predsjednik VJAS-a Kishor Tiwari tvrdi da su banke i privatni zajmodavci od farmera tražili povrat sredstava i obrušili se na njih zahtjevima za ovrhu, nakon čega je počela serija samoubojstava.

Prema statistici indijske vlade, od 1997. se u Indiji zbog dugova ubilo više od 180.000 farmera. Osim u državi Maharashtri, najveći broj samoubojstava malih poljoprivrednika bilježi se svake godine u državama Andhra Pradeshu, Karnataki i Madhya Pradeshu te Chhattisgarhu, a broj samoubojstava malih farmera zbog prezaduženosti svake godine raste.




Autor:Hina/dpa
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.