Držeći Kur’an u rukama, Saddam Hussein je rekao: Očekivao sam smrtnu kaznu

Autor: D.Ko.

Nakon što je sudac pročitao presudu i izrekao smrtnu kaznu, Hussein je počeo govoriti, kao da je još predsjednik. Upitao je tko će mu pomoći da se popne natrag (iz rupe), na što mu je čuvar odgovorio neka 'ide k Vragu'.

U dopisu State Departmenta iz 2007. kojeg je u javnost pustio WikiLeaks, otkrivene su nove informacije oko toga što se događalo neposredno prije i tijekom pogubljenja bivšeg iračkog predsjednika Saddama Husseina. Dokument koji opisuje sastanak tadašnjeg američkog veleposlanika u Bagdadu Zalmayja Khalilzada i glavnog tužitelja Munqitha Faroona otkriva mnoge detalje oko priprema izvršenja smrtne kazne, ali i posljednje trenutke u ćeliji svrgnutog diktatora, piše CNN.

Sporna je, naime, snimka s mobitela na kojoj se vidi kako se svjedoci podrugljivo ponašaju prema Husseinu u trenutku dok se nalazi na vješalima. Prema službenoj verziji priče, četrnaest iračkih čelnika doletjelo je iz Međunarodne zone na lokaciju pogubljenja, a prije ulaska u kompleks američko osiguranje im je oduzelo mobitele iz ‘sigurnosnih razloga’ koji su im vraćeni po povratku u helikopter. Faroon je potvrdio da su oni bili jedini svjedoci izvršenja kazne. Objavljeni dokument, pak iznosi da je sat vremena prije vješanja diktatora u kompleks pristigao jedan SUV sa šest članova iračke vlade opisanih kao ‘video osoblje’.

Nije poznato je li šestorka pretražena prije ulaska u zgradu u kojoj se pogubljenje odvijalo niti koliko ih je uopće ušlo jer niti vani niti unutra nije bilo američkih vojnika.

Zna se da je platforma za izvršenje američkih ruku djelo, a Faroon je upozoravao Khalilzada da ona nije napravljena prema standardima i da osuđenici pate prilikom vješanja.

Dugo očekivao smrt

Prije izvršenja kazne Faroon i sudac susreli su se s Husseinom kako bi mu pročitali presudu i otpratili ga do mjesta na kojem će umrijeti.

– Hussein je ušao u prostoriju prekrivene glave i vezanih ruku, tresao se nehotice – riječi su glavnog tužitelja koje prenosi dokument.




– Nakon što je sudac pročitao presudu i izrekao smrtnu kaznu, Hussein je počeo govoriti, kao da je još predsjednik – navodi se u nastavku.

Prije izvršenja Savjetnik za iračku nacionalnu sigurnost Mowaffak al-Rubaie upitao je osuđenika boji li se, a Hussein je odgovorio da ga nije strah jer je očekivao taj trenutak od kada je došao na vlast znajući da kao predsjednik ima mnogo neprijatelja.

Držeći Kur’an u rukama, Saddam je zamolio Faroona da nakon njegove smrti preda knjigu sinu suosuđenika i bivšeg suca Iračkog revolucionarnog suda Awada al-Bandara. Faroon je pristao.




Tada je uslijedio neugodan trenutak jer je prilikom vezivanja nogu Saddam upitao tko će mu pomoći da se popne natrag (iz rupe), na što mu je čuvar odgovorio neka ‘ide k Vragu’. Faroon je povisio glas izričito zabranivši svima prisutnima da se obraćaju okrivljeniku. U tom trenutku je ‘vidio dva vladina dužnosnika kako otvoreno slikaju svojim mobitelima’.

Duhovi prošlosti

U iščekivanju izvršenja kazne, dok se Hussein molio, netko je opet uzviknuo: ‘Muqtada, Muqtada, Muqtada’, referirajući se na Muqtadu al-Sadra, radikalnog šijtskog klerika čiji otac je ubijen tijekom Saddamova režima.

Nakon trenutne smrti, Saddamovo tijelo je skinuto s vješala i spremljeno u vreću, a religijski vođa se pobrinuo da tijelo bude oprano u skladu s islamskim zakonima.

Na posljetku, dokument navodi komunikaciju Faroona i Khalilzada koji ga pita hoće li biti kakvih promjena u predstojećim pogubljenjima (al-Bandar i Saddamov polubrat i šef tajne službe Barzan Hassan). Faroon odgovara da će manje svjedoka biti prisutno kako bi se ‘spriječilo neprihvatljivo ponašanje i nepotrebna kontroverza’.

Dva tjedna kasnije, 15. siječnja 2007., od kada i dokument datira, prilikom vješanja Hassanu je otkinuta glava, a dvojica pripadnika osiguranja uhićena su nakon što su na internetu objavili snimku Husseinova pogubljenja.

Autor:D.Ko.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.