Svazi zastava // Wikipedia

DRŽAVA KOJA NE PRIZNAJE HRVATSKU MIJENJA IME ‘Ne želimo biti Švicarska’

Autor: R.M.

Bizarnosti iz afričkih zemalja nisu neka pretjerana novost no reforma koju provodi Mswati III definitivno je razina više.

Apsolutni dijarh Svazija poznatog i kao Swaziland – Mswati III – odlučio se da ova jedva milijunska državica između JAR-a i Mozambika promijeni ime. Kako mediji nisu objavili što o tome misli njegova majka Ntfombi Ifwala s kojom dijeli prijestolje, pretpostavlja se da bi odluka mogla biti usvojena. Članica Afričke unije poznata je po najnižoj prosječnoj životnoj dobi na svijetu (niti pedeset godina) i borbi protiv HIV-a i side od koje boluje 25.8% stanovništva, te čak 64% svih umrlih umire od bolesti.

Naravno, kada muku mučite s ekonomijom, standardom, zdravstvom – odlučujete se na poteze koji čitav fokus prebacuju u nekom sasvim drugom smjeru. ‘Kraljevina eSwatini’ iliti ‘zemlja naroda Svazi’ trebalo bi biti novo ime za ovu državu, i to, ni manje ni više, zbog usporedbi imena sa Švicarskom (Switzerland). Dijarh tvrdi da mu državu uvijek krivo prozivaju, iako se ne nalaze u Europi i ne želi da se to više događa. Mediji ga često prate zbog poligamije i 15 trenutnih supruga pri čemu mu je uzor otac Sobhuza II sa 125 žena. Također, Svazi nije priznao Hrvatsku niti imamo razmijenjena veleposlanstva.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.