Drugi dan regionalnih izbora

Autor: hina

Prema zadnjim anketama prije izbora, Berlusconi i njegova stranka Narod slobode, suočavaju se s gubitkom potpore unutar vladajuće koalicije u korist partnera Sjeverne Lige, protivnika imigracije, te izbornim porazom od oporbene koalicije lijevog centra.

U Italiji su u ponedjeljak rano ujutro otvorena birališta za drugi i završni dan regionalnih i općinskih izbora koje je premijer države Silvio Berlusconi opisao kao nacionalni “test” za njegovu konzervativnu koaliciju na vlasti.

Talijani na ovim izborima glasaju u 13 od 20 regija (Pijemontu, Liguriji, Lombardiji, Venetu, Emiliji Romagni, Toskani, Marchi, Laziju, Umbriji, Kampaniji, Apuliji, Kalabriji i Basilicati) i 463 grada i općine, među kojima je najveća Venecija.

Pravo glasa ima oko 41 milijun stanovnika. Birališta su prvog dana izbora u nedjelju bila otvorena do 22 sata, a danas, u ponedjeljak, do 15 sati.

U nedjelju je 47 posto glasača izašlo na izbore, što je 9 posto manji odaziv nego na izborima prije pet godina, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova.

Niski odaziv za Berlusconija

Prema zadnjim anketama prije izbora, 73-godišnji premijer Berlusconi i njegova stranka Narod slobode (Popolo della liberta) suočavaju se niskim odazivom, gubitkom potpore unutar vladajuće koalicije u korist partnera Sjeverne Lige, protivnika imigracije, te izbornim porazom od oporbene koalicije lijevog centra.

Berlusconijeva stranka Narod sloboda po anketama može računati na pobjedu u Lombardiji, Venetu i Kalabriji, dok bi koalicija lijevog centra mogla nakon ovih izbora imati vlast u šest regija. Velika neizvjesnost očekuje se u Laziju, pokrajini s glavnim gradom Rimom, i Pijemontu, povijesnoj pokrajini s Torinom kao glavnim gradom.
Berlusconijevi pokušaji da promjenama zakona izbjegne optužbe za korupciju kao korupcijske afere vezane za njega, članove njegove stranke i saveznike izazvali su razočaranje među glasačima, ocjena je talijanskih medija. Dan uoči izbora dogodila su se i dva incidenta s prijetećim pismima upućenima Berlusconiju i njegovom ministru unutarnjih poslova Robertu Maroniju.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.