Pixabay/Ilustracija

DOZLOGRDILO IM! Liječnici u sukobu s vlašću: Najavili štrajk

Autor: Hina

Slovenski sindikat liječnika i stomatologa (Fides) zaprijetio je ponovnim organiziranjem “bijelog” štrajka, tvrdeći da time upozoravaju vlasti da nisu ispunile obveze dane prije tri godine, kad su štrajkaške aktivnosti prekinuli jer im je bilo obećano povećanje plaća i izrada standarda i normativa za njihov rad.

Standardi i normativi rada tada su po dogovoru s vladom ušli u naše kolektivne ugovore, kazao je predsjednik Fidesa Konrad Kuštrin, nakon godišnje konferencije liječničkog sindikata.

Dodao je da bi bijeli štrajk mogao početi u svibnju, što je, kako je dodao, ovisno od toga hoće li nadležni uspjeti implementirati dogovor o normativima rada u zdravstvu, kako je bilo dogovoreno.
O štrajku će odlučiti glavni odbor sindikata, dodao je.
Štrajk bi se održao tako da bi se svi liječnici i stomatolozi “strogo držali” dogovorenih normativa i standarda u radu, što znači da bi u sustavu moglo doći do zastoja.
Kuštrin je potvrdio da sindikat liječnika ponovo inzistira na razgovorima o izuzimanju plaća liječnika iz zajedničkog sustava plaća u javnim službama i državnim poduzećima jer u međuvremenu – nakon zadnjeg štrajka – nije došlo do obećanog povećanja liječničkih plaća.
Ministarstvo zdravstva međutim tvrdi da su plaće liječnicima na osnovi tadašnjeg dogovora u međuvremenu povećane za 13 posto, objavili su u petak slovenski mediji.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.