Foto: Ante Cizmic / CROPIX

DOŽIVOTNA KAZNA ZA ‘PROFESIONALNOG TERORISTA’! Stigla presuda manijaku Salahu koji stoji iza napada na Pariz

Autor: Dnevno.hr

Na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Salah Abdeslam, glavni osumnjičeni i jedini preživjeli Islamist iz skupine koja stoji iza najgoreg terorističkog napada u Parizu, gdje je 13. studenog 2015. godine ubijeno 130 ljudi, a ranjeno 350 osoba.

Napadi su istovremeno izvedeni na šest lokacija u Parizu. Atentatori su otvorili vatru na restoran Le Petit Cambodge u središtu Pariza, bar Le Carillon i restoran La Belle Equipe. Nekoliko eksplozija odjeknulo je kod nacionalnog stadiona Stade de France, a na posjetitelje koncerta u koncertnoj dvorani Le Bataclan, otvorena je vatra.

Inače, krivima je proglašeno još 18 pomagača u napadu, a jedan je oslobođen. Šestorici optuženih sudilo se u odsutnosti, a vjeruje se da je petero njih umrlo u Siriji nakon napada. Jedan je uhapšen zbog optužbi za terorizam u Turskoj.

Devet napadača poginulo je u noći napda. Dio jer su bili bombaši samoubojice, a dio je ustrijelila policija.

Abdeslam je već proglašen krivim i osuđen na 20 godina u Belgiji zbog pucnjave koja je uslijedila kada su ga vlasti uhitile u Bruxellesu 2016.

Na početku suđenja u rujnu, Abdeslam je predsjedavajućem sucu priznao da je pripadnik Islamske države i opisao to kao svoju profesiju.

Tijekom suđenja Abdeslamu i drugim optuženicima koji su sjedili u neprobojnom ograđenom prostoru preživjeli su iznosili mučna svjedočanstva.




 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.