NN/Profimedia

DONALD TRUMP JE OPOZVAN: Odluka donesena razlikom od 40 glasova, konačna odluka je na Senatu

Autor:

Donald Trump, tjedan dana prije nego predaje ovlasti novoizabranom predsjedniku Joeu Bidenu, opozvan je. Iako je glasanje u tijeku, jasno je kakva će biti odluka. Svoj glas predati treba još pet zastupnika.

Zastupnički dom odluku je donio nakon višesatne rasprave. Za opoziv je bilo 232 zastupnika, a protivilo mu se čak njih 192.

Zanimljivo, bilo je u Republikanaca, njih čak 10, koji su glasali za opoziv. Oni su i sami ranije javno istaknuli kako će glasati.

Kako javlja CNN, takav stav iznijelo je njih 9, a oni su: Dan Newhouse, Washington, John Katko, New York, Jamie Herrera Beutler, Washington, Adam Kinzinger Illinois, Fred Upton, Michigan, Liz Cheney, Wyoming, Peter Meijer, Michigan, Anthony Gonzalez, Ohio te Tom Rice, South Carolina.

Republikanci su isticali kako će odluka o opozivu podijeliti američki narod, dok su se Demokrati većinom držali teze da će glasanjem za opoziv predsjednika, stati na pravu stranu povijesti.
Veliki utjecaj na odluku imali su i nedavni neredi u Kongresu. Po tom pitanju, Republikanci su isticali kako predsjednik nije pozvao građane na nerede dok su Demokrati taj čin nazvali velikim udarom na demokraciju ove države.

Inače, sam proces opoziva sada ide u Senat. Tamo pak dominiraju Republikanci koji će svoju odluku donijeti dvotrećinskim glasanjem.

To pak znači da najmanje 17 senatora mora Trumpa smatrati krivim da bi odluka ostala kakva jest.
S druge strane, ova odluka ne uklanja mogućnost da se Trump opet kandidira na predsjedničkim izborima 2024. godine. Senat naime mora, ako tako odluči polovica prisutnih, dodatno glasati o ukidanju prava na kandidaturu.

Ako se to pak i dogodi i zaista mu se zabrani kandidiranje za predsjednika, to će ga koštati više od 200 tisuća dolara godišnje, jer točno toliko izgubit će od prihoda na koje sada kao uskoro bivši predsjednik ima.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.