Dok ministri napuštaju ‘arogantnog’ Pahora, koalicija s LDS-om ipak opstaje

Autor: hina

Liberalni demokrati (LDS) pod vodstvom Katarine Kresal ostaju u Pahorovoj Vladi kako bi kroz 'kontrolirani proces' došli do prijevremenih izbora. Koalicija dvije stranke u Vladi će se održati te tako, nakon odlaska Zaresa, ostaju na 33 od 90 glasova u parlamentu.

Predsjednik stranke Zares koja se u ponedjeljak i službeno povukla iz slovenske vladajuće koalicije optužio je premijera Boruta Pahora za ‘aroganciju, te naveo da njegovo ponašanje otvara vrata za pobjedu desnice i bivšeg premijera Janeza Janše na sljedećim izborima, što Zares želi izbjeći.

Predsjednik stranke Zares i donedavni ministar za znanost i visoko školstvo Gregor Golobič u svom je pismu Pahoru i predsjednici Liberalnih demokrata (LDS) Katarini Kresal obrazložio razloge povlačenja iz vlade, te među ostalim kao posve pogrešno ocijenio Pahorovo odbijanje ‘temeljite rekonstrukcije’ vlade s novim premijerom, kako je to ranije predlagao Zares.

– Odbijanje našeg prijedloga da se vlada rekonstruira, a Socijalni demokrati (SD) i Pahor predlože novog mandatara vlade bilo je kratkovidno – naveo je u svom otvorenom pismu koje je objavljeno u ponedjeljak Golobič.

Sadašnji scenarij kojim Pahor iako uz vrlo malu potporu u parlamentu i u javnosti ostaje predsjednik manjinske vlade širom otvara vrata desnici u čemu stranka Zares, kako navodi Golobič, ne želi sudjelovati bez obzira radi li se to ‘svjesno ili nesvjesno’.

Pahor je prijedlog Zaresa o imenovanju novog premijera lijeve tehničke vlade odbio, rekavši da bi to bila i prevara birača, te da bi pad sadašnje vlade uzrokovao političku krizu u državi.

Golobič je u pismu Pahoru i Katarini Kresal oštro ustvrdio da su takve tvrdnje izraz ‘arogancije’ jer zapravo znače da iz kruga ljevice nitko drugi osim Pahora nije sposoban voditi vladu.

Koncentracija na borbu protiv gospodarskog kriminala




U međuvremenu, slovenski Liberalni demokrati (LDS) ostaju u manjinskoj vladi premijera Boruta Pahora, kako bi kroz ‘kontrolirani proces’ došlo do prijevremenih izbora, izjavila je u ponedjeljak nakon sastanka s premijerom i čelnikom Socijalnih demokrata (SD) predsjednica LDS-a i ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal.

– Govorili smo o sudbini ove koalicije. I LDS i SD ostaju u vladi, kako bismo se idućih mjeseci posvetili zadaćama koje su važne za državu – izjavila je Kresal.

Dodala je da se s Pahorom dogovorila kako će manjinska vlada, koja nakon odlaska stranke Zares iz koalicije ima samo 33 zastupnička glasa u parlamentu sa 90 zastupnika, idućih mjeseci kao svoj prioritet postaviti zakone i propise koji se odnose na borbu protiv gospodarskog kriminala i na fiskalnu konsolidaciju države.




– Računamo da će te mjere biti donesene u drugoj polovici ove godine. Nakog toga logičan korak bio bi da započnemo s postupcima koji bi nas doveli do prijevremenih izbora – rekla je Kresal, dodajući da je to zajednički stav njene i Pahorove stranke.

Stranka Zares koja je zajedno s SD-om i LDS-om činila trostranačku koaliciju lijevog centra u ponedjeljak je Pahora i službeno obavijestila da napušta koaliciju, kako je i ranije najavljivala, tumačeći to blokadom izazvanom referendumima koje potiče oporba, te neslaganjem oko toga kako okončati krizu vlade koja je zadnjih mjeseci eskalirala.

O povjerenju Pahoru na jesen

Ostavke premijeru Borutu Pahoru u ponedjeljak su zato i službeno podnijele ministrica gospodarstva Darja Radič, ministrica za kulturu Majda Širca, te ministrica za javnu upravu Irma Pavlinič Krebs. Predsjednik stranke Zares Gregor Golobič dao je ostavku na mjesto ministra za tehnologiju i visoko školstvo još prošli petak i reaktivirao svoj zastupnički mandat.

Predsjednik zastupničkog kluba Zaresa Franco Juri i drugi predstavnici stranke navode međutim da će se stranka u parlamentu ponašati kao ‘neideološka’ oporba, ne isključujući da bi dobre poteze manjinske vlade mogli podupirati.

Premijer Borut Pahor nakon sastanka s predsjednicom LDS-a Katarinom Kresal nije davao izjave. Prema medijskim nagađanjima, Pahor je odustao od namjere da traženje povjerenja svojoj vladi u parlamentu veže uz glasovanje o smanjenju državnog proračuna za 456 milijuna eura, kako je ranije najavljivao i to na savjet LDS-a i Zaresa.

Zato se pitanje glasovanja o povjerenju sada dvostranačkoj Pahorovoj vladi koja je ostala samo s nešto više od trećine zastupnika u parlamentu pomiče na jesen.

Parlament će naime početkom idućeg mjeseca biti obaviješten o ostavkama ministara iz redova stranke Zares, ali će njihova mjesta privremeno na tri mjeseca preuzeti drugi ministri. Vlada bi na jesen parlamentu predložila novi zakon o vladi s manjim brojem ministara, navode mediji.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.