Foto: Profimedia

DOGOVOR KUĆU GRADI: ‘EU želi dogovor s Londonom, ali ima određene uvjete’

Autor: HINA/N.M.

Njemačko predsjedništvo EU-a poručilo je u petak da EU želi sklopiti sporazum o trgovini s Ujedinjenim Kraljevstvom, ali ne pod svaku cijenu.

Europska unija spremna je sklopiti trgovinski sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom, „ali ne pod svaku cijenu”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merkel, Steffen Seibert, u Berlinu.

“Svatko ima svoje principe, postoje crvene linije, ali unatoč svemu još uvijek ima prostora za kompromise”, rekao je Seibert na konferenciji za novinare, četiri tjedna prije isteka prijelaznog razdoblja, prenosi AFP.

“Moramo se pripremiti za sve scenarije, uključujući i mogućnost da neće biti dogovora”, dodao je poručivši da obje strane moraju biti spremne na kompromise.

Pregovori su u „teškoj fazi”, ocijenio je u petak Downing Street.

„Ostalo je jako malo vremena. Nalazimo se u teškoj fazi pregovora”, rekao je novinarima glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona, upozorivši da London neće pristati na „dogovor koji ne poštuje temeljna načela suvereniteta”.

Ponovio je koje su crvene linije Londona: kontrola britanskih granica, mogućnost odobravanja državnih potpora i upravljanje ribarstvom u britanskim vodama.




Pregovori su u četvrtak potrajali do 23 sata kada je došlo do zastoja, prenosi Reuters.

Britanska strana optužila je Europsku uniju da je iznijela nove zahtjeve, što je Unija odbacila ocijenivši da je riječ o ‘spinu’ kojim se želi osigurati dodatne ustupke.

Pregovarači ne uspijevaju već tjednima postići kompromise u tri ključna područja, ribarstvu, pravednom tržišnom natjecanju i rješavanju sporova.




Neki europski dužnosnici kazali su ranije kako očekuju dogovor tijekom vikenda.

Johnsonov glasnogovornik kazao je da pregovori tijekom vikenda „ovise” o tome kako će se stvari razvijati u petak.

U međuvremenu, glavni europski pregovarač Michel Barnier otkazao je briefing za veleposlanike 27 država članica o stanju pregovora, koji se trebao održati tijekom poslijepodneva putem video veze, „zbog toga što se u Londonu nastavljaju intenzivni pregovori”, rekao je glasnogovornik EU-a.

Francuska je zaprijetila vetom ako ne bude zadovoljna dogovorom.

Ako dogovor ne bude moguć, trgovina između Britanije i EU-a odvijat će se od 1. siječnja po pravilima WTO-a.

Autor:HINA/N.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.