FOTO: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS

DOGAĐA SE BORBA ZA KONTROLU SVIJETA: ‘Niti jedan ruski vojnik ne mora napustiti Rusiju da bi ona onesposobila ukrajinsku vojsku!’ Evo što se kuha iza zavjese

Autor: Dnevno, E.P.

Svijet je u situaciji pravih hladnoratovskih igara između velikih sila, čini se kako mainstream mediji i brojni politički akteri potenciraju sukob Rusije za Zapadom, informacije o zveckanju oružja stižu iz sata u sat…

Što se zapravo događa iza zavjese, čeka li nas kaos ili smirivanje situacije, za naš portal otkrila je jedna od naših najvećih stručnjakinja za Rusiju profesorica sa Fakulteta hrvatskih studija Jelena Jurišić.

Borba za kontrolu

“Trenutno se događa borba za kontrolu svijeta. U biti se ona vodi već 7-8 godina. Početkom možemo smatrati rusko spriječavanje bombardiranja Sirije od strane SAD-a i saveznika u ljeto 2013. Zatim se borba prebacila u Ukrajinu gdje je Zapad potaknuo drugu cvjetnu revoluciju, a potom i državni udar. Dok je Trump bio na vlasti demokrati i američki mainstream mediji koji ih gotovo svi podržavaju stvarali su sliku Rusije kao zemlje koja se miješa u tuđe izbore, dovodi na vlast lidere koje je potkupila, neuravnotežena je i agresivna. A kad su se opet našli na vlasti, unatoč brojnim unutarnjim problemima odlučili su nastaviti gdje su stali početkom 2015.”, rekla je profesorica Jurišić.

Stručnjakinja je objasnila se što je posrijedi cijele situacije.

“Prošlog proljeća provedena je Generalna repeticija – prvi put se pojavila histerija da će Rusija napasti Ukrajinu koja je trajala oko mjesec i po, dva. Druga je počela krajem listopada i svjedočimo joj svaki dan i svjedočit ćemo sve dok oni koji su je pokrenuli ne ostvare sve svoje ciljeve. Jesu li to prisiljavanje Rusije na pregovore oko garancija sigurnosti koje su tražili od SAD-a i NATO-a, provođenje izbora za američki kongres i senat u studenome ili nešto treće, vidjet ćemo”, smatra Jurišić.

Hoće li doći do oružanog sukoba, upitali smo stručnjakinju.

“Ničim izazvani napad Rusje na Ukrajinu uopće nije realan. Odgovor Rusije na napad Ukrajine na pobunjene regije u Donbasu Putin je najavio prije godinu i po. Pri tome moramo biti svjesni da niti jedan ruski vojnik ne mora napustiti Rusiju da bi ona onesposobila ukrajinsku vojsku. Čak i ne primjenivši hiperzvučno, strateško ili nuklearno oružje”, objasnila je Jurišić.

Potiču li mediji sukob i zašto, upitali smo našu sugovornicu.
“U zadnjem desetljeću svjedočimo pojavi koja se zove zarobljavanje medija. Ona se svodi na to da mediji samo svrstavaju na stranu moćnika – ekonomskih, korporacijskih i političkih smatrajući da će to biti bolje za njih. I zato svi prepisuju od mainstream medija ne uključujući mozak i ne promišljajući ni malo kritički”, oštro je zaključila profesorica Jurišić.

Autor:Dnevno, E.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.