Foto: Screenshot

DODIK PRIJETI ORUŽJEM: Ako će reagirati NATO, mi ćemo zatražiti pomoć naših prijatelja

Autor: Dnevno

Milorad Dodik opet prijeti!

Član Predsjedništva BiH u srijedu je rekao da su u Republici Srpskoj spremni na oružane sukobe u BiH te kako bi u slučaju takvog scenarija pozvali “prijatelje” da ih brane.

Nova je to prijetnja koju jedan od trojice predstavnika triju konstitutivnih naroda šalje putem javnosti, a na koju su reagirali druga dva predstavnika.

Spremna kontrareakcija

Željko Komšić i Šefik Džaferović na Dodikove su najave reagirali upozorenjem kako bi praktična provedba takvih planova dovela do odlučnog odgovora.

Podsjećamo, pisali smo jučer o Dodikovim najavama da će osnovati vlastitu vojsku i tajne službe.

Dodik je najavio da će koncem listopada ove godine parlamentu RS dostaviti prijedlog kojim bi se odbilo sudjelovanje u oružanim snagama države, državnim policijskim agencijama i obavještajnoj službi (OSA) te Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću. Pojasnio je kako bi to značilo da će RS istodobno formirati svoje slične institucije koje bi bile pandan državnim.

Dodao je kako to ne bi bio bilo razbijanje teritorijalnog integriteta BiH nego “vraćanje suvereniteta RS-u”.




Nastavio je: “Nećemo se povući pred prijetnjama i sankcijama! Naša je procjena da u ovom trenutku nema natrag”, rekao je Dodik.

Geopolitički analitičar Denis Avdagić za dnevno.hr je komentirao:

Dodik testira strpljenje

“U svemu su sigurne samo dvije stvari. U jednoj Dodik testira strpljenje i spremnost Zapada na reakciju, a u drugoj on privlači pozornost na sebe. Usporedimo to s nuklearnim testiranjima koje provodi Sjeverna Koreja, dok u isto vrijeme stanovništvo gladuje”, povukao je paralelu Avdagić.




Dodao je kako su neke stvari slične u geopolitici cijelog svijeta.

“Neke stvari su šprance koje se odvijaju diljem svijeta, s nešto većim ili manjim pogugama izazivanja, ili izvlačenja ustupaka… A uglavnom i isti međunarodni akteri potpomažu tu destruktivnost”, zaključio je.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.