Dobrodošli u eru modernih tehnologija: Kodiranje obavezan predmet za prvašiće

Autor: Lucija Kapural

Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih, ali najbogatijih zemalja u Europi, uvode sate kodiranja u sve svoje škole.

 Tamošnji ministar obrazovanja Claude Meisch kazao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa već od početka sljedeće školske godine.

Istaknuo je kako će, zahvaljujući toj novini, svi učenici u zemlji vrlo rano naučiti ono što će im jednog dana biti iznimno korisno.

Mališani će imati i sate o računalnom razmišljanju, procesu koji generalizira rješenje za neodređene probleme te zahtijeva raščlanjivanje, reprezentaciju podataka, uopćavanje i modeliranje algoritama.

Meisch je također rekao da su digitalne vještine “dvije noge s kojima će mladi morati naučiti hodati” u eri modernih tehnologija, kako bi u kasnijoj fazi života bili spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svijetu, koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje je i Finska, u kojoj je od jeseni 2016. godine taj predmet postao obavezan od prvog razreda.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.