foto: ilustracija/Pixabay

DOBRE VIJESTI ZA GASTARBAJTERE: Njemačka mijenja zakone, evo što je drugačije

Autor: Hina

Visokokvalificirani radnici sa znanjem njemačkog jezika ubuduće će moći boraviti u Njemačkoj do šest mjeseci i tražiti posao

Njemački parlament Bundestag prihvatio je u petak paket migracijskih zakona kojipostrožuje davanje azila, a olakšava useljavanje za potrebe njemačkoga tržišta rada.

“Najvažniji od zakona iz migracijskog paketa za mene je svakako Zakon o useljavanju stručne radne snage“, rekao je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer (Kršćansko-socijalna unija, CSU) tijekom rasprave koja je prethodila glasovanju.

Dugo najavljivani Zakon o useljavanju stručne radne snage regulira dolazak radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Prema novim pravilima, oni će se moći doseliti u Njemačku ako nađu radno mjesto koje odgovara njihovim kvalifikacijama.

Osim toga, za dobivanje vize i radne dozvole neće biti potrebno da zanimanje useljenika pripada u tzv. deficitarna zanimanja u Njemačkoj.

Najveća novost je ukidanje dosadašnjega pravila prema kojem je poslodavac, u slučaju da je htio zaposliti radnika koji živi izvan EU, morao dokazati da na njemačkom i EU tržištu nije pronašao odgovarajućega kandidata.

Visokokvalificirani radnici sa znanjem njemačkog jezika ubuduće će moći boraviti u Njemačkoj do šest mjeseci i tražiti posao, no neće imati pravo na socijalnu pomoć.

Osim Zakona o useljavanju stručne radne snage, Bundestag je donio i Zakon o pooštrenju pravila o azilu kao i Zakon koji bi omogućio učinkovitije protjerivanje osoba za koje ne postoji pravna osnova boravka u Njemačkoj.

Ubuduće mogu biti kažnjeni svi oni koji osobe koje čekaju protjerivanje upozore na nastupajući termin protjerivanja. Dosad je najveći broj neuspješnih protjerivanja bio povezan s činjenicom da osobe koje je trebalo protjerati iz Njemačke nisu bile dostupne.

Zakon o azilu sadrži smanjenje socijalnih povlastica i obvezu stanovanja u mjestu koje su odredile vlasti za one kojima je odobreno pravo na azil u Njemačkoj.

Dok su Zakon o useljavanju stručnjaka podržali svi zastupnički klubovi, Zakon o azilu i olakšanom protjerivanju naišao je na otpor Zelenih i stranki Ljevice koje smatraju da on krši ustavno pravo na politički azil u Njemačkoj.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.