foto: ilustracija/pixabay

Dobili 15 dana da ih uklone! U pelenama pronašli opasne kemikalije

Autor: Dnevno.hr

Francuska nacionalna agencija za zdravlje Anses priopćila je kako su u dječjim pelenama pronađene tvari potencijalno opasne za ljudsko zdravlje, kao što je glifosat, herbicid koji se koristi za suzbijanje korova.

Agencija poziva na brzu reakciju uzimajući u obzir potencijalne rizike koje ove kemikalije mogu predstavljati za bebe.

Kako prenosi BBC, proizvođači pelena dobili su rok od strane ministarstava zdravlja, financija i okoliša da u roku od 15 dana poduzmu potrebne mjere opreza tj. da uklone štetne kemikalije iz svojih proizvoda.

Agencija je provela istraživanje na različitim vrstama pelena za jednokratnu upotrebu koje su dostupne na francuskom tržištu, ali se također prodaju i u drugim zemljama.

U pelenama su otkrivene brojne opasne kemikalije koje preko urina mogu doći u dugotrajan kontakt s kožom djeteta.

Neke od kemikalija poput parfema dodaju se namjerno i one mogu izazvati alergije na koži.

Među kemikalijama koje su prekoračile sigurnosne razine bili su kemijski spojevi koji se koriste u parfemima, poput lirala i liliala te mirisni ugljikovodici, dioksin i furan.




U izvješću agencije naveden je i glifosat, koji se koristi kao sredstvo za uklanjanje korova.

Group’hygiène, grupacija proizvođača francuskih proizvoda za higijenu, napisala je u priopćenju da se “svake godine koristi više od tri milijarde pelena te da nije bilo štetnih učinaka na zdravlje” te dodala kako je već na snazi niz kontrola kvalitete i sigurnosti.

Direktor grupacije, Valérie Pouillat, izjavio je kako će proizvođači “surađivati s vlastima kako bi i dalje ispunjavali očekivanja potrošača”.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.