Dmitrij Medvedev: Branit ćemo svoje pravo na Arktik

Autor: dnevno.hr

Rusija je jasno pokazala svoje ambicije prema Arktiku u ljeto 2007., kada je posada podmornice postavila rusku zastavu na 4.000 metara ispod Sjevernog pola.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da Moskva mora početi braniti svoje pravo na Arktik, energentima bogato područje za koje se natječu i druge okolne zemlje, Sjedinjene Države, Kanada, Danska i Norveška. Globalne klimatske promjene mogle bi potaknuti prijepore tih zemalja u pravu na korištenje energetskih i drugih izvora Arktika, piše agencija AP.

-Države u okolici Sjevernog pola donose mjere kojima šire svoju znanstvenu, gospodarsku i vojnu prisutnost na Arktiku – rekao je ruski predsjednik na sastanku Ruskog vijeća sigurnosti u Moskvi, javlja AFP. Pokušavaju Rusiji ograničiti pristup arktičkim bogatstvima, rekao je Medvedev na sastanku, ali nije imenovao neku od tih zemalja.


– To je neprihvatljivo s pravne strane i nepravedno u odnosu na geografski položaj te na povijest naše zemlje – drži predsjednik.

Vjeruje se da Arktik krije četvrtinu svjetskih zaliha nafte i plina. Rusija je jasno pokazala svoje ambicije prema Arktiku u ljeto p2007., kada je posada podmornice postavila rusku zastavu na 4.000 metara dubine pod morem ispod Sjevernog pola. Ministri vanjskih poslova pet zemalja oko Arktika raspravljat će krajem ožujka u Kanadi o “održivom razvoju” te regije.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.