Devet sjevernoafričkih država dogovorile suradnju o osiguranju granica

Autor: hina

Iako se većina usvojenih točaka tek treba provesti, to je prvi puta od početka rata u Libiji prošle godine da su se sjevernoafrički ministri unutarnjih poslova sastali razgovrati o sigurnosti granica.

Devet sjevernoafričkih zemalja, među kojima su Libija, Alžir i Egipat, u ponedjeljak se dogovorilo surađivati u osiguravanju svojih granica kako bi se nakon ustanka Arapskog proljeća suzbili sukobi između milicija i krijumčarenje oružja.

Po planu iz Tripolija zemlje će usvojiti snažnije mjere, uključujući razmjenu obavještajnih informacija i veća ulaganja u pogranične gradove.

– Samo sigurnosne mjere nisu dovoljne za održavanje naših granica sigurnima, rekao je libijski premijer Abdurahim El-Keib na konferenciji ministara unutarnjih poslova u Tripoliju u ponedjeljak.

– Mi moramo razviti i povećati resusre u gradovima u blizini granica.

On je zatražio od EU-a pomoć u provedbi današnjeg dogovora.

Iako se većina usvojenih točaka tek treba provesti, to je prvi puta od početka rata u Libiji prošle godine da su se sjevernoafrički ministri unutarnjih poslova sastali razgovrati o sigurnosti granica. Stalni sukobi u slabo nadziranim pograničnim područjima pitanje sigurnosti granica su postavili među važnija aktulana politička pitanja na sjeveru Afrike.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.