Desnica uzela ljevici četiri regije, među kojima i Rim

Autor: hina

Desna koalicija pobijedila je u ukupno šest regija, a lijevi centar zadržao je sedam od trinaest regija.

Koalicija desnog centra talijanskog premijera Silvija Berlusconija na regionalnim je izborima održanim u nedjelju i ponedjeljak uzela ljevici četiri regije, među kojima i regiju u kojoj je prijestolnica Rim, pobijedivši ukupno u šest regija, a ljevica ih je zadržala sedam, pokazali su konačni rezultati koje je u utorak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova.

U regiji Laziju, u kojoj je Rim i u kojoj već godinama vlada ljevica, sindikalistkinja iz redova desnice Renata Polverini potukla je bivšu europsku povjerenicu, radikalnu političarku Emmu Bonino, osvojivši 51,1 posto glasova, a potonja je dobila 48,3 posto.

U Pijemontu, regiji u kojoj je Torino, isto u rukama ljevice, Roberto Cota, kandidat populističke stranke Sjeverne lige, Berlusconijeve saveznice, pobijedio je s vrlo malom prednosti predsjednicu na odlasku Mercedes Bresso, sa 47,3 posto naspram 46,9 posto.

Šest regija za desnicu

Desna koalicija pobijedila je u ukupno šest regija: Lombardiji i sjevernom Venetu, svojim dvama uporištima, Kalabriji i Campaniji, dvjema južnim regijama, te u Pijemontu i Laziju u kojima se rezultat očekivao s najvećom napetosti.

Lijevi centar zadržao je 7 od 13 regija u kojima su održani ovi djelomični izbori (od ukupno 20 talijanskih regija).

Glasnogovornik vlade Paolo Bonaiuti, ocijenio je “uspješnima” rezultate desnice na ovim izborima na sredini mandata koji su “inače prilika da birači upute upozorenje sadašnjoj vladi”.




Odaziv je bio iznimno slab, s obzirom na obično velik broj birača koji u Italiji izlaze na birališta. Trećina od oko 41 milijuna glasača nije se odazvala na izbore.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.