Desetak tisuća Iraca prosvjeduje zbog ‘objave rata najslabije plaćenim radnicima’

Autor: hina

Uz 'sugestije' MMF-a i EU, Irska će smanjiti naknade za nezaposlene, mirovine djelatnika i minimalne plaće, a blizu 25.000 radnih mjesta će biti ukinuto.

Desetak tisuća Iraca prosvjedovalo je u subotu poslijepodne u središtu Dublina protiv vladina plana štednje koji je predstavljen kao uvjet za veliki program pomoći Europske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sindikati su pozvali na mobilizaciju protiv plana štednje koji predstavlja “objavu rata najslabije plaćenim radnicima”, naglasio je predsjednik najvećeg irskog sindikata Siptu. Mjerama štednje najavljenim u srijedu predviđa se za 15 milijardi eura smanjiti proračun i povisiti poreze do 2014.

Bit će smanjenje naknade za nezaposlene, mirovne djelatnika i minimalne plaće, a blizu 25.000 radnih mjesta će biti ukinuto. Tim planom se kani za 3 posto smanjiti irski javni dug, koji sada iznosi 32 posto BDP-a i on je nužan uvjet za program EU i MMF-a za spašavanje Irske, koja je u velikim dugovima nakon sanacije banaka.

Objava dogovora o međunarodnoj pomoći, koja bi trebala iznositi 85 milijardi eura, očekuje se u ponedjeljak.


I tako su Irci ‘ostali bez gaća’

Rim: Deseci tisuća prosvjeduju zbog ‘manjka plana za budućnost’




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.