Danska premijerka ismijala Trumpa! Poručila mu što misli o njegovoj ideji!

Autor: Dnevno, B.V.

Novi vanjskopolitički plan američkog predsjednika Donalda Trumpa jest kupnja Grenlanda. Ovaj je otok bogat prirodnim resursima kao što su željezna ruda, cink, zlato, olovo, uranij, nafta. Spomenimo i bogate izvore čiste vode te blagodati obnovljivih izvora energije. Ipak, 56 tisuća ljudi koji žive tamo, jasno su i glasno poručili da nisu na prodaju.

Trump ovu kupoprodaju vidi kao strateški zanimljivu ideju, a ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow objasnio je što se krije iza ideje SAD-a da kupi Grenland. “Danska posjeduje Grenland, Danska je naš saveznik, Grenland je strateško mjesto. I imaju puno vrijednih minerala”, rekao je Kudlow. Ipak, Grenland je autonomni teritorij Danske, a političari u Kopenhagenu su ismijali ideju da SAD kupi otok.

“Grenland nije na prodaju i ideja o njegovoj prodaji Sjedinjenim Američkim Državama je apsurdna”, kazala je danska premijerka Mette Frederiksen nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio da postoji američki interes za kupnju najvećeg otoka na svijetu. “Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mislio ozbiljno”, bila je odlučna danska premijerka za list Sermitsiaq tijekom posjeta Grenlandu.

“Nadam se da je u pitanju šala, jer je to užasna i groteskna misao”, rekao je i Martin Lidegard, predsjednik danskog odbora za vanjsku politiku. Također, sada je 2019. godina i pomalo je bizarno da jedna država predloži kupovinu druge, kao u kolonijalno doba.

Možda Trump očekuje da će se povijest ponoviti, jer je Danska već u prošlosti prodala dio teritorija Americi. 1917. SAD od Danske kupuje današnje Američko Djevičansko Otočje. Također, Trump nije prvi predsjednik koji se pokušao dokopati Grenlanda.

Bivši predsjednik Harry Truman ponudio je 1946. godine Danskoj 100 milijuna dolara u zlatu, što je blizu današnjih 1,3 milijarde dolara. Njegova ponuda je na kraju odbijena, mada su SAD sklopile dogovor o izgradnji vojne baze na Grenlandu. Danas se Grenland nalazi u središtu rasprave o globalnoj klimatskoj krizi, počiva na važnoj geopolitičkoj točki između sjevernog Atlantika i Arktika i ima goleme prirodne resurse.

 




Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.