Screenshot, Angela Merkel, izvor: Mashable

‘Danke, Mutti Merkel’: Više od polovice Nijemaca islam doživljava kao prijetnju

Autor: Dnevno, B.V.

Zaklada Bertelsman iz Njemačke u studiji “Vjerski monitor” došla je do rezultata prema kojima više od polovice Nijemaca islam doživljava kao prijetnju.

Nijemci, kako pokazuju istraživanja, generalno su tolerantan narod i smatraju prisutnost drugih religija u svojem društvu kao priliku za obogaćivanje zajednice. Međutim, čak 52% islam ne vidi kao religiju mira i osjeća bojazan. To nepovjerenje prema pripadnicima islamske vjeroispovijesti na visokoj je razini, što se može objasniti višestrukim priljevom migranata koji se nisu uspjeli najbolje asimilirati u nove sredine.

Odbojnost prema islamu najizraženija je na istoku Njemačke, gdje živi najmanje, od pet milijuna, muslimana u Njemačkoj.

Autori ove studije dugoročno gledano smatraju novonastali trend opasnim za demokraciju. “Dugoročno gledano, demokraciji šteti kada jedan osjetno velik dio stanovništva drugu, manju skupinu stanovništva doživljava kao prijetnju”, kaže Gert Pickel, jedan od autora studije.

Yasemin El Manouar, koja je pri zakladi Bertelsmann zadužena za religijska istraživanja, smatra da ograde prema islamu ne bi trebalo izjednačiti s neprijateljstvom prema ovoj vjeri.

Autor:Dnevno, B.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.