Ivo Cagalj/PIXSELL

DAČIĆ S RUSIMA I KINEZIMA PROTIV TRUMPA: ‘Znanstvena fantastika je da će Misija UN otići s Kosova’

Autor: Hina

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je da nema uvjeta za promjenu Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN koja Srbiji priznaje teritorijalni integritet i suverenitet nad Kosovom i poručio da je “znanstvena fantastika” ideja o povlačenju misije UN (UNMIK) s Kosova.

Kometirajući zahtjev donedavne veleposlanice Sjedinjenih Država Nikki Haley glavnom tajniku UN Antoniu Guterresu za povlačenje UNMIK-a s Kosova, Dačić je ocijenio da se to ne može dogoditi sve dok Srbija ima potporu Kine i Rusije za rješenje statusa Kosovo.

“Može Amerika pisati koliko hoće, nema promjene Rezolucije 1244 sve dok ne bude suglasnosti Vijeća sigurnosti UN. Pošto nema suglasnosti, to se neće ni dogoditi. Neće se dogoditi da UNMIK ode s Kosova i Metohije. To se jedino može dogoditi ako Rusija i Kina to podrže, a to je znanstvena fantastika”,  rekao je Dačić za beogradsku TV Prva.

Velike sile podupiru dogovor koji bi Beograd i Priština trebali postići, rekao je Dačić.

Ustvrdio je da Srbija ima potporu u tome da spriječi i prijem Kosova u Interpol.

Podsjetio je na svoj prošlotjedni posjet Beču i prenio uvjeravanja najviših austrijskih dužnosnika da Beč neće glasati za prijem Kosova u Interpol niti poduprijeti viznu liberalizaciju s Europskom unijom koju očekuje Priština.

“Očigledno je došlo do promjene (u odnosu prema Kosovu), koja se sastoji u tome da velike sile sada podržavaju dogovor do kojeg dođu Beograd i Priština i to je najvažnija stvar kada je riječ o Americi”, naglasio je Dačić.




Predstoji “teška borba” u kojoj se Srbija suprotstavlja američkoj potpori Prištini za prijem u Interpol, rekao je Dačić i ustvdio da je “siguran” da Kosovo neće ući u Interpol.

Sada Kosovo surađuje s Interpolom  posredstavom Misije UN (UNMIK).




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.