Morski.hr

Crnogorski ministar: ‘Hrvati nas u svemu podržavaju!’

Autor: Hina

"Hrvatska je snažno podržavala Crnu Goru da postane članica NATO-a, da vojnici dvije države zajedno vrše misije u Afganistanu, kako se dvije zemlje podržavaju u međunarodnim organizacijama, te da postanemo članica EU-a", izjavio je Darmanović

Privremeni granični sporazum o Prevlaci između Hrvatske i Crne Gore dobro funkcionira i pokazuje kako su privremena rješenja najtrajnija, rekao je u srijedu crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

Govoreći o razgraničenju na Prevlaci s Hrvatskom koje je riješeno privremenim sporazumom iz 2002. Darmanović je upozorio na izreku da su “u politici najtrajnija privremena rješenja”.

“To se može primijeniti na privremeni sporazum o Prevlaci koji dobro funkcionira i ne opterećuje odlične odnose dvije zemlje”, kazao je Darmanović za Radio Crne Gore.

“Postoji načelna suglasnost da ukoliko možemo naći bilateralno rješenje bez uvlačenja bilo koje treće strane to uradimo. Ukoliko ne možemo da smo spremni pristupiti međunarodnoj arbitraži. Ovo pitanje ne opterećuje naše odnose”, kazao je Darmanović.

Darmanović je ocijenio kako je realno očekivati da proces pristupanja Crne Gore Europskoj uniji bude završen za četiri do pet godina, te da su “za ovu regiju zainteresirani i drugi međunarodni igrači”.

Rekao je da je Podgorica do sada otvorila 28 od 33 pregovaračka poglavlja, te da očekuje da će ostala otvoriti do iduće godine. “Proširenje ima i geopolitičku dimenziju. Za ovu regiju su zainteresirani i drugi međunarodni igrači. EU se s time već suočio. Europa nikada neće biti slobodna cjelovita i u miru ako ne apsorbira zapadni Balkan”, ocijenio je Darmanović. Komentirajući izjavu predsjednika Srbija Aleksandra Vučića da se Crna Gora vara da će prije drugih ući u EU, ministar je kazao da “vjerujemo da ćemo ulaziti onim redom kako budemo uspješni”, te da Crna Gora nema aspiracija prolaziti prva kroz neki cilj.

“Razlika u procesu koji je do sada ostvaren između nas i svih ostalih je velika. Za sada smo uvjerljivo lider proširenja na Balkanu”, rekao je Darmanović.




Upitan da li je očekivao nakon crnogorskog ulaska u NATO otopljavanje odnosa sa Rusijom koja se tome protivila Darmanović je rekao da nije.

“Rusija je velika sila koja ne voli neuspjehe u tome u čemu sudjeluje i iza čega stoji. U Crnoj Gori se radilo o jasnom neuspjehu da se svrgne legalna vlada i da se izazove kaos u zemlji sa važnom ulogom koju su imali pripadnici ruskog sigurnosnog sektora”, rekao je Darmanović aludirajući na pokušaj državnog udara na dan izbora 16. listopada prošle godine.

Specijalno tužiteljstvo je za pokušaj državnog udara optužilo dvojicu ruskih državljana, devet srbijanskih i tri državljana Crne Gore, čelnici prosrpske oporbene Demokratske fronte i protiv njih se vodi sudski proces. Komentirajući stajalište ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da je proces protiv čelnika Demokratske fronte politički motiviran, Darmanović je rekao da je dok se slučaj istraživao Crna Gora dobila znatnu pomoć i podatke od prijatelja iz Srbije i više zemalja NATO-a.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.