‘Crno’ se piše australskim izbjeglicama: Human Rights Watch prozvao Australiju zbog drakonskih mjera!

Autor: Hina/ A. P.

Takva je politika meta napada Indonezije čije je teritorijalne vode australska mornarica povrijedila u nekoliko navrata vraćajući "ljude u čamcima", kako često nazivaju izbjeglice koje u malim plovilima pokušavaju doprijeti do austalskog teritorija.

Australska politika spram podnositelja zahtjeva za azilom, koja se sastoji u prosljeđivanju izbjeglica s brodova u treće zemlje, “drakonska” je, ocjenjuje Human Rights Watch (HRW) u izvješću od srijede.

“Godina 2013. doista je obilježila novo nazadovanje Australije u odnosu spram izbjeglica i podnositelja zahtjeva za azilom”, izjavila je direktorica australskog HRW-a Elaine Pearson, na konferenciji za tisak u Džakarti predstavljajući izvješće.

Nova australska konzervativna vlada, na dužnosti od rujna, uvela je kontroverznu politiku vraćanja u Indoneziju brodova s izbjeglicama koji odlaze iz arhipelaga kako bi ilegalno došli do Australije.

Ta se politika nadovezuje na onu koju je usvojila prethodna vlada lijevog centra koja se sastoji u prosljeđivanju u neku treću zemlju poput Papue-Nove Gvineje, izbjeglica koje dolaze do australskog tla morem.

“Ima nešto duboko zbunjujuće i nerazumljivo u činjenici da najbogatija zemlja u regiji prebacuje teret na siromašnije i manje opremljene zemlje”, dodala je Pearson upozoravajući da Australiji prijeti uspoređivanje sa SAD-om i odnosom spram zatvorenika u Guantanamu.

Premijer Tony Abbott je usprkos svemu ponovio spremnost da nastavi sa svojom politikom. “Zaustavljanje brodova dio je našeg suvereniteta. Nastavit ćemo, dakle, raditi ono na što imamo pravo kako bi zaštitili svoje granice”, izjavio je on.

Takva je politika meta napada Indonezije čije je teritorijalne vode australska mornarica povrijedila u nekoliko navrata vraćajući “ljude u čamcima”, kako često nazivaju izbjeglice koje u malim plovilima pokušavaju doprijeti do austalskog teritorija.




Autor:Hina/ A. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.