Flickr

CNN: Trump je ipak bio tajno prisluškivan od Obame kako bi se pomoglo Hillary!

Autor:

Kad je u ožujku ove godine Trump tweetao kako ga je Obama tajno prisluškivao u njegovom domu u New Yorku, u Trump Toweru, svi mediji su ga smjesta ismijali i rekli kako je to još jedna od njegovih “teorija zavjera”.

“Strašno! Upravo sam otkrio kako se Obama “spojio na moje žice” u Trump Toweru neposredno prije izborne pobjede. Nisu mi našli ništa. To je Makartizam!”, napisao je tada Trump. Svi su tada rekli kako Trump “po običaju optužuje bez dokaza”, i nastavili Trumpa, naravno bez ikakvih dokaza, optuživati da  je “ukrao izbore” preko ruskih hakera, da je špijun koji radi za neprijateljsku silu, da je imao aferu s prostitutkama u Moskvi – iako je čovjek koji je prema toj priči navodno tada s njim bio u Moskvi i sve organizirao odmah reagirao i dokazao kako je u vrijeme te navodne afere bio u Kaliforniji i kako u biti nikad nije ni bio u Rusiji, i tako dalje.

Kad je Trump rekao kako je bio prisluškivan, dužnosnici Ministarstva pravosuđa su negirali njegove tvrdnje, i prema Zakonu o slobodi informacija dali izjavu: “FBI i NSD potvrđuju da nemaju nikakvih saznanja u vezi prisluškivanja kako su opisana u tweetovima od 4. ožujka 2017.”

No sad je CNN – koji inače već mjesecima bez ikakvih dokaza gura priču o Trumpovoj “ruskoj vezi”, iako su čak i najviše rangirani manageri i urednici CNN-a rekli istraživačkom novinaru koji se lažno predstavio, ne znajući da su snimani, kako je cijela priča u biti izmišljotina bez ikakvog temelja, i kako je guraju samo zato jer njihova liberalna publika to želi čuti – objavio kako je Trump ipak bio prisluškivan. I to preko visoko rangiranog člana svoje predsjedničke kampanje, Paula J. Manarofta.

Stvar nevjerojatno podsjeća na aferu Watergate zbog koje je Nixon prisiljen na ostavku, a Hillary Clinton je u njoj nesklonim medijima već i prije zaradila nadimak “baka Nixon” zbog afere s brisanjem mailova, koja je također budila asocijacije na Nixona. Sve je počelo od tajnog sudskog naloga kojim je prema FISA zakonu o nadgledanju “stranih agenata” Manafort postao predmetom istrage FBI-ja godinama prije nego je Trump uopće krenuo u bitku za predsjednika SAD, 2014. Istraga se koncentrirala na grupu konzultantskih tvrtki u Washingtonu koje su radile za ukrajinsku vladu bivšeg proruskog predsjednika Janukoviča, prema CNN-ovim izvorima. To je uključivalo i Podesta grupu, dakle firmu čovjeka koji je bio blisko povezan s klanom Clintonovih, ali mediji, začudo, nikad nisu bili zainterisirani za taj dio, a i FBI je izgubio interes za Podestom.

Istraga nad Manafortom je zaustavljena i odbačena jer nije rezultirala nikakvim dokazima. Ali kasnije, izgleda upravo u vrijeme kad se Manafort pridružuje Trumpovoj kampanji, je obnovljena. Iako protiv Manaforta nije bilo dokaza – kad smo kod toga, ni protiv ostalih koji su istraživani – FBI je obnovio interes za Manaforta: Prema CNN-u, to nije bilo zato jer je bio dio Trumpove kampanje, nego jer su “presreli ruske komunikacije”. FBI ga je tada ponovo stavio pod nadzor, i to u periodu kad se sastajao s Trumpom kao manager njegove kampanje prije nego ga je u kolovozu 2016. Trump smijenio, a glavnu riječ u kampanji preuzela Kellyanne Conway. Da stvar bude zanimljivija – Manafort je imao stan u Trump Toweru. Iako CNN kaže kako nije jasno jesu li, prisluškujući Manaforta, ujedno prisluškivali i Trumpa, stvar je zapravo prilično jasna. U Hrvatskoj, u sličnoj se situaciji našla predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kad joj nije javljeno da se sastaje s prisluškivanom osobom, zbog čega je smijenjen šef SOA-e Lozančić.

Zanimljivo je međutim da je i u slučaju Manaforta, iako istraga nije rezultirala baš ničim, nadzor nad njim (uključujući prisluškivanje) produžen i na dobar dio ove godine, dakle na vrijeme kad je Trump već bio predsjednik -a poznato je da je u tom periodu više puta bio u konaktima s Trumpom. U srpnju, agenti FBI-ja su pretražili i Manafortovu rezidenciju u Alexandrii, Virginija. Kako su on i Trump bili bliski, logično je pretpostaviti kako je tajna služba zapravo htjela preko prisluškivanja i pritiska na Manaforta doći do bilo čega čime bi u javnosti mogli kompromitirati Trumpa. Stvar je zapravo, kažu američki mediji, bar oni koji nisu neskloni Trumpu, protuzakonita i protuustavna, no malo je vjerojatno da će itko završiti u zatvoru radi svega toga.

Naime, Manafort je još kod prve istrage rekao kako nije “svjesno” komnicirao s ruskim operativcima (tj., nije znao je li tko od Rusa s kojima je u dodiru agent tajne službe) i kako nije sudjelovao u “ruskim naporima da potkopaju interese SAD”.

Ono što je u cijeloj priči posebno zanimljivo: Upravo je Trump prije izbora najavio niz zakona kojima će se onemogućiti strancima financiranje predsjedničkih i drugih kampanja u SAD, te zakon kojim će se bivšim dužnosnicima vlade zabraniti da lobiraju za privatne korporacije i, naročito, strane države. Poznato je da je saudijski režim dao milijarde dolara za “Clinton foundation”, njihovu “humanitarnu udrugu”, i jasno je da je taj režim na taj način zapravo financirao predizbornu kampanju Clintonove. Zašto Saudi nisu neprijatelji SAD, iako nedavno deklasificirano izvješće istrage 9/11 jasno pokazuje da su visoki vladini dužnosnici Saudijske Arabije i te kako imali prste u organizaciji i prikrivanju najvećeg terorističkog napada u povijesti čovječanstva. a Rusi jesu? Zašto je dozvoljeno i u redu primati novac od Katara i Saudijske Arabije, zemalja koje otvoreno financiraju terorizam, ali su bilo kakvi kontakti s bilo kakvim Rusima “veleizdaja SAD”, i zašto su Rusi uopće proglašeni neprijateljima SAD, kad Putin nikad nije uradio ništa što bi se moglo protumačiti kao neprijateljski čin spram SAD? Uostalom, kao što  je jedan od šefova CNN-a priznao na spomenutoj tajnoj snimci, SAD stalno pokušavaju utjecati na rezultate izbora ne samo u Rusiji nego svugdje: “Što da su Rusi i pokušali utjecati na rezultate izbora”, kaže on, “mi to radimo cijelo vrijeme”. Naravno, to rade i Rusi, velesile to rade. No nikad nitko nije dokazao da je Trump svjesno i svojom voljom imao ikakvu pomoć Rusa, dok je jasno da su neke strane vlade, iako ne izravno za kampanju nego za “humanitarno djelovanje”, financirale Clintonovu.

U svakom slučaju, prisluškivanje Trumpa više nije Trumpova “teorija zavjere”: On je svakako bio prisluškivan. Hoće li to imati ikakve reperkusije po Obamu i klan Clintonovih, za sad se ne zna. Kao ni što će biti sa šefovima tajnih službi koji su lagali kako nije bilo priskluškivanja: Comney je doduše već smijenjen s čela FBI-ja, no stvari bi mogle rezultirati i istragom protiv šefova tajnih službi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.