fbpx
FOTO: GUliver

CLINTON BACIO PUTINU RUKAVICU U LICE: ‘Ponudio sam Rusiji perspektivu da se učlani u NATO!’ Optužio ih da lažu, dodao je ulje na vatru sukobu?

Autor: L.B.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton rekao je da širenje NATO-a na istok nije razlog za napad Rusije na Ukrajinu.

“Mislim da smo napravili pravu stvar u pravo vrijeme, a da nismo, do ovakve krize je moglo doći i ranije“, rekao je Clinton u intervjuu za CNN, prenosi Politico.

On je kao neosnovane, odbacio tvrdnje Rusije da je bila primorana intervenirati u Ukrajini zbog toga što se NATO proširio do njezinih granica.


‘Putin ne krije da je nestanak Sovjetskog Saveza tragedija’

“To nije točno, a i predsjednik Rusije Vladimir Putin ne krije da smatra da je nestanak Sovjetskog Saveza bila velika tragedija“, kazao je Clinton.

Prema njegovim riječima, NATO nikada nije imao namjeru prijetiti Rusiji, a istočnoeuropske države su imale pravo živjeti sigurno poslije desetljeća dominacije Rusije.

“Kada sam napravio što sam napravio, ponudio sam Rusiji ne samo specijalno partnerstvo sa NATO-om, već i perspektivu da se na kraju učlani u naš savez“, rekao je Clinton.

Češka, Mađarska i Poljska za vrijeme Clintona ušle u NATO

Dodao je da je to obrazložio činjenicom da će najveći sigurnosni problemi u budućnosti predstavljati nedržavni čimbenici, ili autoritarne države koje terorističkim grupama prodaju kemijske, biološke ili nuklearne kapacitete, pa je smatrao da se NATO i Rusija trebaju zajedno boriti protiv toga.

Clinton je u Bijelu kuću ušao 1992, godinu dana nakon nestanka Sovjetskog Saveza, a tijekom njegovog mandata u NATO su primljene Češka, Mađarska i Poljska.

“Zar smo Poljacima trebali reći da vječno moraju živjeti u strahu da će Rusija ponovo krenuti na njih? Ili smo to trebali reći Mađarima, ili baltičkim državama. Jesu li sve te države nakon ulaska u NATO ikada poželjele ponovo biti dio Sovjetskog Saveza?“, upitao je Clinton.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.