Članice eurozone dogovorile mjere, ali odluka tek za nekoliko dana

Autor: hina

Van Rompuy je upozorio neke članove Europskog vijeća da do srijede trebaju uvjeriti svoje kolege da njihove zemlje u potpunosti provode mjere koje su obećale, misleći prvenstveno na Italiju.

Čelnici eurozone dogovorili su u nedjelju u Bruxellesu ciljeve i obrise strategije za rješavanje dužničke krize u eurozoni, a konkretne odluke donijet će na novom summitu u srijedu, izjavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

– Večeras smo se dogovorili o ciljevima i obrisima strategije. Za tri dana uslijedit će zaključci. U međuvremenu predstoji tehnički posao na različitim razinima, uključujući sastanak ministara financija – izjavio je Van Rompuy nakon završetka sastanka na vrhu 17 čelnika eurozone.

Van Rompuy je rekao da sveobuhvatna strategija obuhvaća pet područja – osiguranje održivih javnih financija i poticanje gospodarskog rasta, trajno rješenje za Grčku, jačanje zaštitne moći europskog fonda za financijskiu stabilnost kako bi se spriječilo daljnje širenje krize, povratak povjerenja u bankarski sektor i bolje upravljanje te veću integraciju zemalja eurozone.

Van Rompuy je upozorio neke članove Europskog vijeća da do srijede trebaju uvjeriti svoje kolege da njihove zemlje u potpunosti provode mjere koje su obećale. Očita je aluzija na talijanskog premijera Silvija Berlusconija, koji se u nedjelju našao pod pritiskom svojih partnera, koji se pribojavaju da bi Italija mogla uzdrmati eurozonu, ako odlučno ne krene sa smanjivanjem deficita i javnog duga te sa strukturnim mjerama koje bi trebale osigurati gospdoarski rast.

Talijanski javni dug iznosi 1900 milijardi eura, što je 120 posto BDP-a te zemlje.

U srijedu će se ponovno sastati čelnici svih 27 zemalja članica EU-a, a odmah nakon sastanka slijedi i summit šefova država ili vlada 17 zemalja eurozone.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.