Chavezova smrt je ‘napad neprijatelja’ – Jesu li američki ‘socijalistički ubojice’ krivi za tumore latinoameričkih lidera?

Autor: Marko

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff uz svog prethodnika Luiza Inacio Lula da Silvu, paragvajski predsjednik Fernando Lugo, argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner i kubanski lider Fidel Castro - svi su od reda oboljeli od raka proteklih godina, a njihovi protukandidati imaju američku potporu.

Sinoć je objavljena vijest o smrti 'Posljednjeg Mohikanca' Huge Chaveza. Neslužbeni vođa južnoameričkih socijalista preminuo je nakon duge borbe s bolešću, a odmah su krenule teorije zavjere koje je sam Chavez već godinama apostrofirao. Ukoliko ima istine u čudnoj koincidenciji i raku kod većine državnika, onda je definitivno riječ o novoj generaciji 'ekonomskih ubojica' koje bi mogli prozvati 'ubojicama socijalizma'.

SAD optužbe o trovanju smatra 'apsurdnima'

'Nema sumnje kako iza Chavezovih problema sa zdravljem stoji neprijateljski napad. Stari neprijatelji naše očevine tražili su način na koji bi naštetili njegovom zdravlju', izjavio je Nicolas Maduro, potpredsjednik Venezuele. Sve je povezao i sa bolešću i smrti Yassera Arafata, za koju se smatra da je djelo trovanja. Posebna komisija će istražiti Chavezovu bolest i smrt, te kako su zakazali mjeseci kemoterapije i radijacije uz četiri operacije.

Na ovakve optužbe ekspresno je reagirao i glasnogovornik State Departmenta Patrick Ventrell, nazvavši ih 'apsurdnima'. Paralelno su i dva atašea USAF-a protjerana iz države zbog optužbi za 'špijunažu i vrbovanje vojnih časnika'. 'U potpunosti odbijamo tvrdnje venezuelanske Vlade da je SAD uključen u bilo kakav tip urote za destabiliziranje Vlade', navodi glasnogovornik Ministarstva obrane SAD-a Todd Breasseale.

Postoje jasne indicije kako SAD stoji iza puča 2002.

'Ove deplasirane optužbe o akcijama SAD-a vode nas do zaključka da će nažalost i nova venezuelanska Vlada biti nezainteresirana za unaprjeđivanje odnosa', dovršava Ventrell. Američki mediji su Chaveza već ranije nazivali 'teoretičarem zavjera' i 'paranoikom' koji zavjere vidi svuda oko sebe. Čak niti protjerivanje američkih dužnosnika nije iznenađenje – 2008. godine je 'letio' američki veleposlanik zbog 'orkestriranja vojnog puča'.

Sam vojni puč se zaista i dogodio u travnju 2002. godine kada je tajkun Pedro Carmona nakratko i smijenio Chaveza. Nakon što je izgubio, Carmona bježi u Bogotu gdje se više puta sastaje s državnim tajnikom SAD-a u to vrijeme, Colinom Powellom. Danas živi u Miamiju i evidentno je da je puč imao poveznicu sa SAD-om, kao i referendum iz 2004. godine. SAD je naravno više puta odbijao priznati sudioništvo u svemu, a zavjera u ovom slučaju svakako je dobar razlog za daljnje špekulacije.




Tehnološko induciranje raka u organizmu

Druge teorije o zavjereništvu plasirao je sam Chavez. Više je puta kroz razne javne nastupe spominjao 'tehnološko izazivanje tumora od strane CIA-e' kod većine 'antiameričkih' političara. Tako je on samo jedan od velikih lidera južnoameričkih država kojima je dijagnosticiran rak – tu su i brazilska predsjednica Dilma Rousseff uz svog prethodnika Luiza Inacio Lula da Silvu, paragvajski predsjednik Fernando Lugo, argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner i kubanski lider Fidel Castro.

'Teško je objasniti, čak i uz sve zakone o vjerojatnosti, ono što se događa nekima od nas u Latinskoj Americi. Zar bi bilo toliko nevjerojatno da su razvili tehnologiju širenja raka o kojoj još ništa nećemo saznati narednih pedeset godina. Fidel me godinama upozorava da pazim na ono što jedem jer imaju tehnologiju – ne optužujem nikoga, nego izražavam svoje mišljenje o događanjima koje je teško objasniti', svojedobno je smatrao Chavez.




'Ekonomski ubojice' kao povijesni primjer

Iako su ovakve optužbe dočekane s osmijehom na licu i banalnim naslovima, ne bi bilo prvi puta da se takav način primjenjuje od strane SAD-a. Svima je poznata knjiga 'Ispovjesti ekonomskog ubojice' koju je napisao zviždač John Perkins. U njoj opisuje rad u konzultantskoj tvrtki 'Chas. T. Main' putem koje je 'uvjeravao' političke i financijske vođe nerazvijenih i latinoameričkih država da uzmu visoke kredite od Svjetske banke i USAID-a. Zatim bi ih SAD politički pritisnuo nakon nemogućnosti otplate i nametao svoje ciljeve.

Tzv. 'ekonomski ubojice' bili su profesionalci koji su milijarde iz takvih zemalja raspačavali u ruke korporacija i bogatih obitelji uz pomoć korupcije, namještenih izbora itd. Plan G8 nacija da 'oproste afrički dug' je tako po Perkinsu perfidna ideja privatizacije svih sustava, a posebice prirodnih resursa. CIA i NSA su špijunski poligoni koji bi, ukoliko niti jedan drugi način ne bi urodio plodom, atentatima i drugim sofisticiranim metodama uklanjali državnike. Dakle, ovo zapravo ne bi bilo 'nevjerojatno naklapanje' nego realna mogućnost s obzirom na raniju praksu.

Tehnologija s kancerogenim učinkom odavno prisutna

Također, potpuno je krivo vjerovati da ne postoji tehnologija koja može kreirati rak u organizmu. Bolest nastaje dijeljenjem stanica i nekontroliranim rastom, što za posljedicu ima širenje po organizmu pa je logično da takva tehnologija ne mora biti previše sofisticirana. Dovoljno bi teoretski bilo utjecati nekim HF, WiFi ili mikrovalovima na tijelo osobe, a postoji i na desetke kancerogenih elemenata koje bi se lako moglo plasirati kroz hranu, piće, kozmetiku ili neki drugi životni aspekt.

Uz zračenje i kemijski ili biološki agens, takav napad bi mogle izvesti i manje napredne države, a tehnologija SAD-a je vjerojatno i prije pedesetak godina bila kadra za to. Danas je na temelju tih informacija reagirao i predsjednik Ruske komunističke partije Genadij Zjuganov koji želi istragu Chavezove smrti. 'Kako se dogodilo to da šest vođa zemalja koje kritiziraju politiku SAD-a i pokušavaju stvoriti utjecajan savez odjednom simultano obole od iste bolesti', rekao je Zjuganov.

Tko će biti Chavezov nasljednik?

U gotovo svim državama pogođenim 'rakom', protukandidati imaju američku potporu što upravo SAD dovodi u poziciju države koja ima najveću korist ukoliko bi lideri izgubili vođu s tumorom. Dakle, zaključak takvih teorija je takav da su lako izvedive, bile su prisutne u prošlosti, ali bi ipak trebali određeni dokazi da dobiju neke konkretnije temelje. Venezuela je u svakom slučaju ostala bez vođe, no mora se istaknuti kako je 'pravovremeno' pronašao zamjenu.

Pojedini analitičari smatraju kako je sada pravo vrijeme da Amerikanci ili neka druga interesna skupina ubace svog kandidata. Dva su ključna kandidata za nasljednika – zamjenik Nicolas Maduro i glasnogovornik Narodne skupštine Diosdado Cabello. Maduro je kandidat Chavezove stranke na izborima, a zanimljivo je da bi po Ustavu privremeni predsjednik ipak trebao biti Cabello, no nije. Madura, inače bivšeg vozača autobusa, nazivaju 'građanskim komunistom' dok je Cabello 'vojni pragmatik'.

Legendarne izjave

Svijet će ga zasigurno pamtiti i po izjavama koje bi mnogi okarakterizirali krilaticom 'Nazovimo stvari pravim imenom'. Možemo za kraj navesti neke od najzapaženijih:

'Kristofor Kolumbo bio je na čelu najvećeg osvajanja i genocida u povijesti čovječanstva, a Hernan Cortes i Francisco Pizarro su gori od Hitlera jer su svakih deset minuta masakrirali jednog Indijanca.'

'Najveća opasnost za planet je Vlada SAD-a. Narod Sjedinjenih Država vodi ubojica, počinitelj genocida i luđak.'

'Američka potpora Izraelu svijet vodi prema pravom Holokaustu.'

'Ovdje je jučer bio vrag, još uvijek smrdi na sumpor.' (Chavez o Bushu)

'Upravljanje prirodnim resursima ne smije biti u rukama multinacionalnih kompanija, imperijalista, kapitalista ili nacionalne buržoazije jer ti resursi pripadaju narodu.'

'Ne bi me čudilo da je na Marsu postojala civilizacija i da je onda tamo došao kapitalizam i imperijalizam, te su dokrajčili planet.'

'Najodgovornije za mogući nuklearni rat su vlade SAD-a i njihovih saveznika, među kojima je i Izrael, koji i sam posjeduje atomske bombe.'

'Dobio je Nobelovu nagradu gotovo na isti dan kad je odlučio poslati 30.000 vojnika da ubijaju nevine ljude u Afganistanu.' (Za Obamu)

'Majka je željela da postanem svećenik. Kršćanin sam i katolik. Izrazito sam religiozan. Vjerujem u Boga i Isusa Krista. Volim Isusa Krista. Plačem kad vidim nepravdu i djecu koja umiru od gladi.'

'Bush je najveća živuća genocidna osoba, u povijesti čovječanstva, ubojica koji je genocidan i nemoralan, i kojeg bi trebalo odvesti u zatvor Međunarodnog suda.'

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.