Češka: Desnica predizbornim trikom izazvala paniku

Autor: hina

TOP 09 poslao je na adrese čeških kućanstava pisma u kojima su bile i tobožnje uplatnice na iznos od 121.000 kruna (4.761 eura), čime su željeli ukazati na visinu duga po glavi stanovnika.

Češka desno liberalna stranka TOP 09 bivšeg ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga izazvala je paniku i suočena je s desetcima kaznenih prijava nakon što je u okviru predizborne kampanje građanima poslala tobožnje uplatnice za otplatu javnog duga.

TOP 09 poslao je na adrese čeških kućanstava pisma u kojima su bile i tobožnje uplatnice na iznos od 121.000 kruna (4.761 eura), čime je želio ukazati na visinu duga po glavi stanovnika.

Mnogi građani međutim nisu shvatili poruku i bili su uvjereni da moraju platiti navedeni iznos.

Pismo je izazvalo pravu paniku, posebice kod starijih ljudi, pišu češki mediji, a dnevnik Mlada fronta Dnes navodi primjer 77-godišnje umirovljenice koja je zbog ‘uplatnice’ morala zatražiti pomoć psihijatra.

– Neprestano je ponavljala da nije ništa učinila, da će doći ovrhovoditelj i da će izgubiti kuću – izjavio je staričin sin.

Panika u javnosti

Hitna pomoć zaprimila je tisuće poziva povezanih s navodnom uplatnicom a voditelj kampanje stranke TOP 09 Jaroslav Polaček izjavio je da je i stranačka središnjica bila suočena s oko dvije tisuće telefonskih poziva.




Neki su ljudi pokazali razumijevanje za ‘šalu’, a neki nisu, izjavio je Polaček.

TOP 09 je priopćio da je akcija s uplatnicama bila doista bezazlena, jer čak ne postoji ni račun na koji bi se mogao uplatiti iznos s ‘uplatnice’. Osim toga, stranka je na tiskovnoj konferenciji unaprijed obavijestila javnost o akciji.

Sve to ipak nije spriječilo Čehe da se iznenade, a mnogi su podnijeli kaznene prijave protiv stranke. Samo u okrugu Zlin policija je primila desetke prijava zbog sumnje u prijevaru.




Stranka Suverenita bivše televizijske voditeljice Jane Bobosikove podnijela je prijavu zbog sumnje da je konkurentska stranka akcijom s ‘uplatnicama’ počinila kazneno djelo ucjene.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.