Britanski specijalci kreću u akciju spašavanja hrvatskog zeta? ‘Učinit ćemo sve da ga zaštitimo!’

Autor: A. Pranjić

"Već neko vrijeme nam je poznato da je otet, ali nismo o tome željeli javno govoriti zbog njegove sigurnosti", rekao je britanski ministar obrane Philip Hammond ne spominjući Hainesov identitet, iako je njegovo ime već objavljeno u američkim medijima.

Britanska vlada radi na spašavanju taoca Islamske države Davida Hainesa koji je oženjen za Draganu Prodanović iz Siska. Islamski radikali su zaprijetili da je upravo Haines njihova sljedeća žrtva.

“Već neko vrijeme nam je poznato da je otet, ali nismo o tome željeli javno govoriti zbog njegove sigurnosti”, rekao je britanski ministar obrane Philip Hammond ne spominjući Hainesov identitet, iako je njegovo ime već objavljeno u američkim medijima.

Američke specijalne snage su već pokušale spasiti Hainesa, otkrili su Britanci. Nažalost operacija nije uspjela jer su radikalni islamisti IS-a u međuvremenu su pogubili Foleyja i Sotloffa, te zaprijetili da je Haines idući.

Istražuju se sve opcije da osigura sigurnost Hainesa i čitave zemlje, naveo je Hammond. Prijetnje koje su upućene Hainesu neće utjecati na na stav prema Islamskoj državi, ističe šef britanske diplomacije. “Ako budemo smatrali da su potrebni zračni napadi protiv IS-a, nećemo oklijevati”, rekao je Hammond za Daily Telegraph.

“Moramo u obzir uzeti prijetnju koju IS predstavlja za kompletnu britansku javnost, kao i za osobu koju drže u zarobljeništvu. Uvjeravam vas da razmatramo sve opcije”, kazao je Hammond.  

Podsjetimo, David Haines britanski je humanitarac, a hrvatski zet koji je već godinu i pol dana talac islamista. Zaprijetili su mu odrubljivanjem glave pa s obzirom na to da je oženjen u Sisku, njegova obitelj strahuje, a potvrdili su da je Haines jedan od zatočenika. Slučaj nisu željeli komentirati.

Haines, rodom iz Škotske, u Hrvatsku je došao 2000. godine te ovdje zasnovao obitelj. Ima i dijete. U ulozi šefa ureda u Kninu njemačke humanitarne organizacije ASB četiri je godine vodio projekte revitalizacije civilnog života, velike infrastrukturne radove i obnovu porušenih kuća u okolnim selima. Osnovao je tvrtku Astraea, a potom je u Sudanu radio na poslovima osiguranja konvoja humanitarne pomoći. U ožujku 2013. godine zatočen je na granici Turske i Sirije.




Autor:A. Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.