Screenshot

BRITANSKA VLADA SE RODITELJIMA ISPRIČALA NAKON 20 GODINA: Doznali su zašto je umrla njihova beba

Autor: S.V.

Nakon što su oktrili propuste kod zdravstvenog sistema, policije i drugih insistucija, Vlada Velike Britanije ispričala se roditeljima Elizabeth Dixon koja je preminula prije 20 godina, samo deset dana prije svog prvog rođendana, piše BBC.

Pogreške od samog rođenja

Naime, Elizabeth je rođena 2000. godine, prije vremena, u 32. tjednu trudnoće.

Ana kaže da je njena beba bila uznemirena i da je izgledala užasno, ali da je roditeljima rečeno da je njihova kćerka dobro. Međutim, liječnici nisu primjetili da novorođenče ima povišen krvni tlak.

“Katastrofalna greška”
Kada je Elizabet bila stara dva tjedna, liječnici su sa zakašnjenjem primjetili problem i odlučili da je prebace u londonsku bolnicu gdje je problem sa tlakom saniran. Prema istrazi, to je bila katastrofalna pogreška: bebi je dijagnosticiran neuroblastom… Elizabeth je zadobila teško oštećenje mozga i bila joj je potrebna trahealna kanila.

Deset mjeseci kasnije prebačena je u drugu bolnicu u kojoj su lokalni zdravstveni djelatnici uvjeravali roditelje da će devojčica imati svu potrebnu njegu i danonoćno osigurano osoblje. Međutim, manje od tjedan dana nakon što je stigla kući, Elizabeth je umrla.

Roditelji su bezuspješno pokušavali spasiti svoju kći, no nakon što je odvedena u bolnicu, proglašena je mrtvom i to samo deset dana prije nego što je navršila godinu dana. Vraćeni su kući držeći mrtvo dijete u vozilu u kojem je bila Joyce Aburime, medicinska sestra koja je provela noć sa bebom i koja je bila odgovorna za njezinu njegu.
Nemar sestre Abirume

Roditelji su odmah posumnjali u sestru Abirume. Kada su došli kući, prema svjetlosti su podigli kanilu i vidjeli da je u potpunosti zaštopana. Ipak, liječnici su inzistirali na tome da je beba umrla od posljedica raka te se nisu slagali sa autopsijom.

Policijska istraga je konačno dovela do mrtvozornika koji je zaključio da je smrt nastupila zbog zaštopane kanile.

Uprkos ovom napretku, roditelji su i dalje mislili da istina nije u potpunosti otkrivena. Njihova istraga je nastavljena što je 2011. godine dovelo do toga da odgovorna sestra bude uhićena.
Šokantna istraga

Tek 2014. godine pokrenuta je zajednička istraga NHS Engleske i Komisije za kvalitetu njege, ali se službeni engleski sistem brzo povukao.

Godinu dana kasnije, ministar zdravstva Jeremy Hunt naredio je neovisno ispitivanje.

Vladina istraga iz 2017. godine pokazala je da su greške u liječenju male Elizabeth bile “šokantne i užasavajuće”. U izveštaju se navodi da su neki od umiješanih u slučaj “bili izuzetno neiskreni”.

Autor:S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.