Screenshot/Youtube

BRITANSKA PREMIJERKA SLOMILA POBUNJENIKE: Evo kako je natjerala neposlušne ministre da ju podrže glede brexita

Autor: Hina

Ključni britanski ministri podržali su u utorak premijerku Theresu May na sastanku kabineta posvećenom brexitu i nema naznaka da bi itko mogao napustiti vladu, rekao je premijerkin glasnogovornik nakon sastanka.

Uoči ključnog summita EU-a u srijedu, May je ministrima kazala da u pregovorima o razdruživanju s Bruxellesom predstoje izazovni trenuci, ali i da je uvjerena da bi se, bude li vlada jedinstvena, mogao postići dogovor.

Osmero euroskeptičnih članova kabineta navodno su kasno u ponedjeljak imali neformalne razgovore, nakon što su se pojavile glasine da bi neki od njih mogli podnijeti ostavku jer se protive Mayinim planovima za brexit.

Euroskeptični članovi Konzervativne stranke željeli su da pobunjeni ministri uvjere premijerku da odustane od svojeg plana za brexit nazvanog Chequers, po nazivu njezine ljetne rezidencije gdje je usvojen.

Međutim, glasnogovornik premijerke kazao je da su ministri poduprli Theresu May, a i jedna je ministrica jasno kazala da neće biti ostavki.

“Nitko ne podnosi ostavku… Pokušavamo postići najbolji dogovor za ovu zemlju”, rekla je ministrica za međunarodni razvoj Penny Mordaunt za BBC rano u utorak uoči sastanka kabineta.

Glasnogovornik je nakon sastanka kabineta također rekao da May smatra kako je bolje da se uopće ne postigne sporazum, nego da on bude loš, ali je isto tako naznačio da se London i Bruxelles približavaju u stajalištima oko brexita.




Istaknuo je da se May uvijek zalagala da se sporazum postigne ujesen, i da je ovotjedni summit 17. i 18. listopada dio tog procesa.

Na sastanku se vrlo detaljno razgovaralo i o tzv. ‘backstopu’ dogovorenom zaštitnom mehanizmu koji bi značio da Sjeverna Irska ostaje u carinskoj uniji ako se ne pronađu druga rješenja.

May je u ponedjeljak u britanskom parlamentu izrazila uvjerenost da je sporazum s EU-om moguće postići i kazala da su pregovori u “završnoj fazi”, ali su zastali zbog neslaganja oko toga  kako sačuvati otvorenom granicu u Irskoj.




Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker razgovarao je s May kasno u ponedjeljak, rekao je njegov glasnogovornik, ne iznoseći pojedinosti razgovora.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio joj je također da se sastanu pred sami početak summita EU-a u srijedu, a mogući su i drugi bilateralni susreti, rekao je jedan europski dužnosnik.

Dužnosnici u Bruxellesu i Berlinu ne očekuju da će se na summitu postići ključan napredak.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.