Flickr

BRITANIJA: Vlada se neće protiviti smrtnoj kazni za dvojici boraca Islamske države

Autor: Hina

Britanska vlada dala je naznake da se neće protiviti eventualnom izricanju smrtne kazne dvojici Britanaca, borcima Islamske države, ako budu izručeni Sjedinjenim Državama, objavio je Daily Telegraph u ponedjeljak.

Dvojica od četvorice boraca Islamske Države dio su ozloglašene skupine nazvane ”Beatlesi”, zbog svog britanskog naglaska, a koje su uhvatili sirijski Kurdi u siječnju.

Islamski borci, 34-godišnji Alexanda Kotey i 30-godišnji El Shafee Elsheikh, sudjelovali su u otmicama, mučenjima i ubojstvima taoca.

Telegraph prenosi pismo britanskog ministra unutarnjih poslova Sajida Javida, koje je iscurilo u javnost, američkom državnom odvjetniku Jeffu Sessionsu da britanska vlada neće tražiti nikakva jamstva vezano uz suđenje tim islamskim borcima, ali kako nisu promijenili mišljenje vezano za prethodne dogovore o izručenim britanskim građanima općenito.

”Moje mišljenje jest da postoje snažni razlozi za netraženje jamstava da u ovom slučaju neće biti izrečena smrtna kazna, stoga takva jamstva nećemo ni tražiti”, napisao je Javid prošli mjesec u pismu.

Dvojac je bio dio skupine četvorice islamskih boraca, uključujući i Mohammeda Emwazija, takozvanog ”Jihadi Johna” koji je ubijen u zračnom napadu 2015., te Londončanina Ainea Davisa koji je u zatvoru u Turskoj.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.