fbpx
Zgrada SIS-a (MI6) - Vauxhall Cross, London // Wikipedia

BRITANIJA OSNIVA NOVU VELIKU TAJNU SLUŽBU James Bond budućnosti bit će za računalom

Autor: Ratko Martinovic

Velika Britanija pompozno je najavila osnivanje nove obavještajne agencije – kombinaciju vojne i obavještajne strukture zadužene za cyber terorizam i organizirani kriminal putem Interneta.

Rusija i ‘nacionalna sigurnost’ samo su isprazne fraze

Odmah će u začetku brojati preko 2000 agenata, što je značajno veća brojka od bilo kojeg osnovnog osoblja agencija u povijesti. Podsjetimo, VB već ima i više nego dovoljno špijunskih struktura – MI5 koji servisira tuzemne slučajeve i terorizam, renomirani MI6 zadužen za globalnu špijunažu, GCHQ s nadzornom agendom, NCSC čiji resor već duboko seže u cyber napade i NCA za organizirani kriminal i mafiju. Sve protuteže američkoj CIA-i, NSA-u i FBI-u s izuzetkom MI5 kojeg mnogi nazivaju ‘relitkom prošlih vremena’ kao proturelaciji na tajne policije iza željezne zavjese. Javnost na ovaj proglas nije ponajbolje reagirala, naročito nakon što se nisu objavili predviđeni troškovi (špekulira se o 250 milijuna funti budžeta). Svi se slažu da je obrana od cyber terorizma i oštrija kontrola Darkneta, no pitanje je je li ovo najoptimalnije rješenje.


U toj kritici najglasnija je bivša obavještajka i poznata zviždačica Annie Machon. Ona smatra kako je ovdje riječ o novoj razini napada na Rusiju koja će biti u fokusu istraživanja, unatoč jasnim dokazima da su podjednako ako ne i više opasne hakerske skupine iz Kine, Irana ili Sjeverne Koreje (o njima smo pisali OVDJE). Cijelu priču naziva ‘političkim oportunizmom’ gdje se javno potencirana hajka protiv Rusije (Sirija, bračni par Skripal, američki izbori) koristi kao izlika za povećavanje ionako preglomaznog vojno-industrijskog kompleksa – kako utjecajno, tako i fizički. S tim da nitko ne govori o Brexitu i ekonomskim faktorima koji bi vrlo skoro mogli predstavljati značajan problem. Zato se sumnja da bi u igri moglo biti i karteliziranje.

Cyber terorizam i kriminal sve više podsjećaju na Hladni rat

Pa bi se ‘radi financija’ udružiti mogle obavještajne agencije raznih država, po uzoru na hladnoratovske blokovske podjele. I ako je cilj takvih struktura ‘borba protiv cyber kriminala’, zašto su češće u napadu nego u obrani? Budućnost žestoko kuca na vrata i u takvim okolnostima posebice nakon novih europskih zakona koji se vežu uz Internet slobode ovakve ideje mogu samo dodatno pooštriti ionako sve čvršću ruku na običnog korisnika. Edward Snowden je svojevremeno razotkrio brojne obavještajne akcije pa je tako Britancima u sjećanju ostalo hakiranje Belgacoma. Što ne bi bilo nešto pretjerano čudno da telekomunikacijsku mrežu nije provalio britanski GCHQ i da nije riječ o savezničkoj platformi. I što je najgore, iza svega je stajala NASA, a Britanci su poslužili kao ‘korisni idioti’ od 100 milijuna dolara.

Kriminalci su pak sve bliži istim sposobnostima kao i vladine agencije – pa se bivši špijuni s pravom pitaju imaju li takve organizirane skupine veze s političko-obavještajnim instancama. Šverc sofisticiranim programima i kodovima postaje uobičajen, a za prodaju se okrivljuje i djelatno osoblje. Uvođenje novih agencija, zakona ili programa nije se isto tako pokazalo previše djelotvorno pa je logično rezonirati da bi obuka novih par tisuća cyber eksperata značajno povećala i curenje podataka, prodaju softvera ili neautorizirane napade. ‘Zaštita nacionalne sigurnosti’ polako postaje otrcana fraza koju više ni biračko tijelo ne uzima kao ozbiljni motiv. A u trenutku kada nastaje možda i najambicioznija obavještajna služba takav stav javnosti ne zadovoljava čak ni poslovične ‘borce protiv populizma’.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.