BP je snažna i žilava tvrtka, dat će 20 milijardi dolara

Autor: hina

Pridonijet će i sa 100 milijuna dolara za potporu radnicima-naftašima, koji su izgubili posao zbog izlijevanja nafte iz BP-ove oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu.

Američki predsjednik Barack Obama potvrdio je u srijedu da će naftna korporacija British Petroleum (BP) deponirati 20 milijardi dolara u fond za odštete od naftne mrlje u iduće četiri godine, te da će tim fondom samostalno upravljati američki odvjetnik Kenneth Feinberg.

Fond neće ograničiti odgovornost BP-a za troškove čišćenja naftne mrlje i gospodarsku štetu, rekao je Obama nakon što se sastao s čelnicima BP-a u Bijeloj kući. Osnivanjem fonda ne ukida se pravo pojedinaca ili saveznih država da tuže BP, rekao je Obama.

BP će također pridonijeti sa 100 milijuna dolara za potporu radnicima-naftašima, koji su izgubili posao zbog izlijevanja nafte iz BP-ove oštećene bušotine u Meksičkom zaljevu.

– Apsolutno sam uvjeren da će BP biti u mogućnosti ispuniti svoje obveze. BP je snažna i žilava tvrtka, i interesu svih nas je da tako i ostane – rekao je Obama.

Predsjednik uprave BP-a Carl-Henric Svanberg ispričao se američkoj javnosti zbog izazivanja ekološke katastrofe.

– Mi smo jasno rekli predsjedniku da riječi nisu dovoljne. Mi znamo da će se o nama suditi samo po djelima i tako treba biti -rekao je Svanberg.

Također ja objavio da je ta britanska korporacija suspendirala isplatu dividendi do kraja godine, za što je bilo namijenjeno 10,5 milijardi dolara.




Odvjetnik Feinberg djelovat će kao neovisna treća strana

Nakon izjava Obama i Svanberga, na Wall Streetu su američke depozitarne dionice BP-a rasle za 3,3 posto, na 32,44 dolara.

Od eksplozije na platformi Deepwater Horizon 20. travnja, kada je poginulo 11 radnika, i počelo izlijevanje nafte u more, dionice BP izgubile su 46 posto vrijednosti.




Upravitelj fonda od naknade oštećenicima od naftne mrlje, odvjetnik Feinberg, djelovat će kao neovisna treća strana koja ima pravo prosuđivati potraživanja i odobravati isplate stanovnicima u priobalju Meksičkog zaljeva pogođenim izlijevanjem nafte.

Obama je u lipnju 2009. zadužio Feinberga za nadzor nad isplatama plaća i bonusa menadžmentu banaka i drugih financijskih kuća koje su primile pomoć od ministarstva financija, u sklopu programa TARP vrijednog 700 milijardi dolara.

BP je do sada potrošio oko 1,6 milijarde dolara na obuzdavanja i čišćenje naftnog zagađenja. Ukupni troškovi BP-a za čišćenje naftnog zagađenja i odštete, mogli bi doseći 40 milijardi dolara, procijenila je prošloga tjedna britanska financijska tvrtka Standard Chartered.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.