Foto: Wikimedia Commons

Bošnjačke strane u BiH usuglasile prijedlog o izboru Doma naroda

Autor: Hina

Četiri većinske bošnjačke stranke, predvođene Strankom demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, usuglasile su prijedlog koji bi omogućio popunu izaslanika u gornji nacionalno koncipirani Dom naroda Federacije BiH čemu su se ranije usprotivile hrvatske stranke i koji je suprotan od presude koju je donio Ustavni sud BiH iz 2016. godine nakon čega je i izbila politička kriza

Kako su u nedjelju objavili mediji u BiH, stranke SDA, SDP BiH, Demokratska fronta (DF) i Savez za bolju budućnost BiH predložit će novi zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u Parlamentu Federacije BiH koji bi se donio na razini toga entiteta, a ne bi se mijenjao državni Izborni zakon čije je odredbe osporio Ustavni sud BiH.

Taj dokument bi ove stranke trebale potpisati sutra, a na dnevnome redu Parlamenta Federacije BiH trebao bi biti već u utorak.

Predloženim zakonom bi se Dom naroda popunjavao po rezultatima popisa pučanstva iz 1991. godine, te bi se iz svake županije birao po jedan pripadnik svakog od tri konstitutivna naroda. Upravo je te odredbe Ustavni sud Bosne i Hercegovine izbrisao iz Izbornog zakona sredinom 2017. godine, nakon što ih je osporio u prosincu 2016. te ih ocijenio protivnim Ustavu BiH.

Obje ove odredbe većinske bošnjačke stranke sada nastoje ugraditi u novi zakon te se pozivaju na Ustav Federacije BiH, čije je osporavanje pred Ustavnim sudom BiH početkom godine pokrenula tadašnja predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto iz HDZ-a BiH. Identične odredbe u Izbornom zakonu Ustavni sud BiH je izbrisao u lipnju 2017. godine.

Bošnjačke stranke odlučile su pokušati pronaći način za popunu Doma naroda kroz Parlament Federacije BiH jer kroz njega mogu preglasati Hrvate, za razliku od državnog parlamenta. Jedini način da privremeno zaustave donošenje toga zakona jest da se hrvatski izaslanici u Domu naroda pozovu na vitalni nacionalni interes, nakon čega bi o tome prijedlogu stav trebao dati Ustavni sud Federacije BiH.

Glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora BiH Josip Merdžo ranije je u intervjuu ustvrdio kako bošnjačke stranke sa svojim prijedlozima ponovno nastoje izbaciti Hrvate iz vlasti. “To podrazumijeva potencijalnu mogućnost manipuliranja i izbora najmanje jedne trećine kluba Hrvata u Domu naroda kako bi bošnjačke stranke mogle uspostaviti izvršnu vlast bez legitimnih hrvatskih predstavnika”, rekao je Merdžo. Bošnjačke i hrvatske stranke mjesecima neuspješno vode razgovore uz posredovanje američkog veleposlanstva i Ureda Europske unije u BiH.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.