Boris Johnson: Sa sporazumom ili bez njega, izlazimo iz EU

Autor:

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sastao se u Luxembourgu s britanskim premijerom Borisom Johnsonom. Sastanku je prisutstvovao i Michel Barnier, glavni europski pregovarač za Brexit.

“Predsjednik Juncker podsjetio je da je na Ujedinjenoj Kraljevini odgovornost da predstavi legalno-operativna rješenja kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Juncker istaknuo je spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu napravljeni”, stoji u priopćenju Europske komisije objavljenom nakon sastanka u Luxembourgu.

Riječ je o prvom susretu premijera Johsnona s Junckerom otkako je preuzeo premijersku dužnost. Johnson uporno ponavlja da će njegova zemlja izići iz EU-a 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega, pri čemu ističe optimizam da je do tog roka još moguće postići sporazum.

Britanski parlament više je puta odbio sporazum o razdruživanju koji je s EU-om dogovorila bivša premijerka Theresa May. Taj sporazum sadrži zaštitni mehanizam koji predviđa ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji dok se ne pronađe alternativno rješenje koje bi omogućilo da se zadrži sadašnji režim na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske bez ikakvih graničnih kontrola, a da se istodobno osigura integritet europskog jedinstvenog tržišta.

Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima Brexita, jer s njime ne dobivaju odriješene ruke za zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini s trećim zemljama.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.