Bombe i u Grčkoj, otkrivena je ‘rupa’ u svjetskoj zračnoj sigurnosti

Autor: hina

Oštrija sigurnosna pravila u međunarodnom prijevozu tereta nužna su zbog novih prijetnji, ali mogla bi zadati udarac trgovini i svjetskoj ekonomiji.

Vlade, zrakoplovne tvrtke i zrakoplovne vlasti širom svijeta razmatrale su stanje sigurnosti u ponedjeljak nakon što su dva paketa s eksplozivnim napravama pronađena u petak u Britaniji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima na teretnim zrakoplovima koji su iz Jemena letjeli za Sjedinjene Države.

Istovremeno, Grčka policija je priopćila da je u ponedjeljak otkrila paket s eksplozivnom napravom adresiran na francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja nakon što je drugi paket eksplodirao u jednoj tvrtki za dostavu pošiljaka u Ateni.

Netko u Grčkoj bombom je htio ubiti Nicolasa Sarkozyja

Paketi, nađeni u zrakoplovima tvrtki Fedex i UPS na letovima za SAD, trebali su biti isporučeni dvjema sinagogama u Chicagu. Ovo otkriće pokazalo je “rupu” u sigurnosti teretnih zrakoplova i prijetnju putnicima.

Britanski premijer David Cameron u Londonu je sazvao krizni odbor koji će odlučiti o odgovoru Britanije nakon pronalaska bombe u teretnom zrakoplovu u zračnoj luci East Midlandsa, sjeverno od Londona.

Međutim, oštrija sigurnosna pravila glede međunarodnog prijevoza tereta mogla bi zadati udarac trgovini i svjetskoj ekonomiji.

Britanija je zaustavila sve letove teretnih zrakoplova iz Jemena u Britaniju ili u tranzitu.




Dva dana nakon što su nađena dva paketa poslana s eksplozivnim materijama u zračnim lukama u Britaniji i Dubaiju u tijeku su istrage na Bliskom istoku, Europi i SAD-u. Jemenski su dužnosnici rekli i da provjeravaju “još sumnjivih paketa koji su trebali biti poslani van zemlje, uključujući i neke za SAD”.

Vlasti Jemena su u nedjelju navečer oslobodile studenticu koja je uhićena u subotu pod sumnjom da je poslala dva paketa s eksplozivom u Sjedinjene Države, rekao je njezin otac, prenosi AFP.

Oslobođena jemenska studentica osumnjičenja za slanje paketa s eksplozivom




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.