Bo Xilai proglašen krivim po svim točkama optužnice i osuđen na doživotni zatvor

Autor: hina

Bivši ministar trgovine Bo (64) je bio stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga je teretila za korupciju i pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine. Za zloporabu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wanga Lijuna, zapovjednika policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi.

Bivšeg visokog kineskog dužnosnika Bo Xilaia u nedjelju je sud u Jinanu, gradu u istočnoj pokrajini Shandong, proglasio krivim po svim točkama optužnice i osudio ga na kaznu doživotnog zatvora. Za korupciju je osuđen na doživotni zatvor, 15 godina za pronevjeru i sedam godina zatvora za zloporabu ovlasti. Njemu će biti zaplijenjena i sva imovina, navodi se u obavijesti suda u Jinanu, glavnom gradu pokrajine Shandong.

Bivši ministar trgovine Bo (64) je bio stranački prvak u Chongqingu, a optužnica ga je teretila za korupciju i pronevjeru 25 milijuna juana (3 milijuna eura) 90-ih godina, kada je upravljao gradom Dalianom na sjeveroistoku Kine. Za zloporabu ovlasti optužen je jer je spriječio bliskog suradnika Wanga Lijuna, zapovjednika policije u Chongquingu da istraži sumnje o ubojstvu pripisanom Boovoj supruzi. Boova supruga Gu Kailai osuđena je na zatvorsku kaznu za ubojstvo britanskog poslovnog čovjeka Neila Heywooda.

Boov pad ukazao je na nesuglasje između pristaša maoističke ekonomije socijalnih jednakosti i ekonomije naslonjene na kapitalizam kakvu zagovaraju postojeće vlasti u Pekingu i ukazao na podjele unutar vladajuće stranke i među kineskim društvom. Boovo suđenje u gradu Jinanu kulminacija je najvećeg političkog skandala u Kini od pada "četveročlane bande" na kraju Kulturne revolucije 1976. godine.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.