BITKA ZA JEMENSKI HODEIDAH Houthi i civili pod kišom raketa, medijska izvješća u potpunoj blokadi | Dnevno.hr
Wikipedia

BITKA ZA JEMENSKI HODEIDAH Houthi i civili pod kišom raketa, medijska izvješća u potpunoj blokadi

Autor: R.M.

Al Hudaydah iliti Hodeidah meta je velike bitke za Jemen koja je počela jučer, a trajanje će prvenstveno ovisiti o potencijalnoj kapitulaciji Houthija.

Luka na jugozapadu Jemena pod patronatom pobunjenika našla se na udaru vojne koalicije koju predvode Saudijska Arabija i UAE. Potencijalne ljudske žrtve dosežu i do 250.000 ljudi, ovisno o otporu.

Bin Salman kupio zapadne medije?

Kao što smo najavili jučer, Bitka za Hodeidah za cilj ima značajno slabljenje pobunjeničkih snaga koje kontroliraju dvije ključne luke i glavni grad Sa’anu. Saudijci su zaduženi za zračne napade, a UAE u prostor ulazi s pješadijom. Izvori izvještavaju kontradiktorno pa je trenutno nemoguće dokučiti što se zaista zbiva – zapadni mediji priklonjeni su koaliciji pa doslovno prenose službeni PR materijal, a Houthi pak friziraju broj uništenih meta. Kompletno snimanje i nadzor prostora s topografskim intelom osiguravaju SAD i Velika Britanija koji za razliku od ISIL-ovih ‘pobunjenika’ u Siriji u ovom slučaju Houthije nazivaju ‘teroristima’, a vjeruje se i u ‘teorije zavjere’ da im oružje, komunikaciju i novac osiguravaju strane sile (u ovom slučaju Iran).

UN je već upozorio na humanitarnu katastrofu koja godinama pogađa ovu zemlju sa stotinama tisuća ranjenih, mrtvih i prognanih. Mediji izbjegavaju pisati i izvještavati, ponajviše zbog ‘marketinga’ kojeg im vješto filuje saudijski princ bin Salman – tako borci za ljudska prava i pacifisti čak ni na Facebooku ne dijele jemenske zastave, a čak ni izuzetno potresni video gdje dječak u ruševinama ne napušta tijelo mrtvog oca ne samo da nije dosegnuo viralnost već su ga video servisi i blokirali zbog ‘neprikladnog sadržaja’. Blokada je dosegnula vrhunac kada su kroz sankcije Iranu mnoge europske države odbile dijeliti i njihove televizijske sadržaje pa je jedini pravi press materijal dolazio iz u najmanju ruku kompromitiranih izvora.

Sve osim brze koalicijske pobjede – debakl

Houthiji u ovoj situaciji nemaju previše izbora – ili će potpisati kapitulaciju ili će nekako morati osigurati pojačanje iz Sa’ane ili dalekog Adena. Da se to ni teoretski ne bi dogodilo bombardirana je državna cesta između navedenih lokacija, pa je i pomoć odsječena. Što u prijevodu znači da su civili suočeni sa žestokim valom bombardiranja iz svih smjerova, a najgore bi mogli proći oni koji ionako žive na ulici, bez krova nad glavom. A takvih je navodno na desetke tisuća, što već i na papiru zvuči alarmantno. UAE, Sudan i frakcije bliske vladajućima u grad nastoje penetrirati s 21.000 vojnika. Ono što se može između redova pročitati iz obaju medijskih izvora je da Houthi zasigurno brojčano i logistički ne mogu parirati koalicijskim snagama.

Pa im je čitav strateški moment preostao u poznavanju terena na kojeg polažu sve karte. Zapadni promatrači se kunu da nadzor isključivo služi tomu da se poštede civili. No s obzirom na dosadašnja iskustva upravo su civilne mete omiljene ‘kolateralne žrtve’ Saudijaca koji na taj način žele uništiti duh pobunjeničke frakcije. Houthi od početka odbijaju poveznicu s iranskim režimom dok koalicija bliska službenom vodstvu Jemena ne skriva zapadnjačku i saudijsku podršku. Koja ide do te mjere da su saudijske snage u više navrata radile fatalne greške čak i u samom rukovanju sofisticiranim raketama, nenaučene na upravljanje novim sustavima. Ishod bitke je zasad itekako izvjestan – sve osim zauzimanja grada Hodeidah smatralo se potpunim debaklom američko-saudijskih ‘sijača demokracije’. Ili, u ovom slučaju – ‘osigurača totalitarnog režima’.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.