Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

’BISKUPI ČETVRT STOLJEĆA UPOZORAVAJU NA DAYTONSKI SPORAZUM’: Kardinal Puljić s istim usporedio izmjenu izbornog zakona

Autor: Matea Vidić/Hina

Biskupska konferencija BiH dva je dana zasijedala, a za to vrijeme dotakuli su se i Daytonskog sporazuma.

“Daytonski sporazum kojim je prije 25 godina okončan rat u BiH, unatoč manjkavostima, imao je svoje opravdanje da je dosljedno proveden, no način na koji je on preinačen samo je pogoršao stanje i to na štetu najmalobrojnijih”, rekao je kardinal Vinko Puljić.

Biskupi su ocijenili kako je on bio i ostao sporan zbog nedosljedne provedbe, a konstatirali su kako se “s boli u srcu prisjećaju poruka koje je Biskupska konferencija BiH upućivala potpisnicima…sporazuma ili međunarodnim i domaćim predstavnicima vlasti svih ovih godina, tijekom kojih je nastavljeno legaliziranje nemalog broja nepravdi koje svoj korijen imaju u tom sporazumu, ali i u brojnim njegovim kasnijim izmjenama, najčešće na štetu onih slabijih i manje brojnih”.

Puljić je podsjetio kako su biskupi iz BiH još 8. posinca 1995. upozorili na nelogičnosti sadržane u sporazumu, a tvrdi kako su tada ocijenili kako je besmisleno cjelovitu državu dijeliti na dva entiteta, a pritom pola zemlje dati jednom narodu. Posebice su bili nezadovoljni predajom Bosanske posavine entitetu Republika Srpska, uz ocjenu kako je time ozakonjeno etničko čišćenje i pravo jačega, a postavili su i pitanje tko će jamčiti prognanima pravo na povratak njihovim domovima i omogućiti im život u slobodi.

“Žao mi je što se potvrdilo ono što smo predvidjeli”, govori kardinal Puljić dodajući kako ostaje pri ocjeni biskupa od prije četvrt stoljeća da je nakon svih ovih godina ratno etničko čišćenje praktično legalizirano, a dotaknuo se i izmjena sporazuma koje su, prema kardinalu, uvijek bile na štetu manjina.

Shodno tome, poveznicu je pronašao i u prijeporima oko izmjene izbornog zakona, a već se i sam ranije nekoliko puta istupao pred javnosti navodeći kak se ne može dopustiti da Hrvatima drugi biraju predstavnika u državnom vrhu, ali je istaknuo i kako oni koju su ranije bili legitimno izabrani nisu odgovorili svojim obvezama jer, primjerice, ništa nisu činili na zaštiti Hrvata u RS-u.

“Samo sam konstatirao probleme vezane za izbor člana Predsjedništva BiH. O tome i ptice na grani pjevaju”, kazao je Puljić, koji je nedavno navršio 75 godina života i nakon toga je Svetom ocu ponudio odreknuće od položaja vrhbosanskog nadbiskupa.
Papa Franjo je ipak odlučio kako to odreknuće za sada neće prihvatiti, a kardinal Puljić je u četvrtak kazao kako je Svetom ocu zahvalan na njegovom povjerenju.

“Papa mi je produžio službu i ja ću je s ljubavlju obavljati”, kazao je kardinal Puljić.
Autor:Matea Vidić/Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.