Bijeli rasisti objavili rat crncima u Južnoafričkoj Republici

Autor: hina

Vođa skupine Andre Visagie obećao je osvetiti smrt Eugena Terreblanchea i rekao da će njegova skupina upozoriti nogometne reprezentacije da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo.

Vođa rasističke južnoafričke skupine Andre Visagie rekao je u nedjelju da je jučerašnje ubojstvo njihovog čelnika Eugenea Terreblanchea “objava rata” bijelcima od strane crnaca, javile su agencije.

Vođa Andre Visagie također je obećao osvetiti smrt Eugena Terreblanchea i rekao da će njegova skupina upozoriti nogometne reprezentacije da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. On nije pobliže naveo na koji će se način skupina osvetiti.

Terreblanche je vodio pokret Afrikaner Weerstandsbeweging koji je tražio stvaranje triju potpuno bjelačkih republika unutar Južne Afrike u koje bi crnci mogli dolaziti samo privremeno kao radnici. Policija je rekla da je Terreblanche pretučen hladnim oružjem do smrti u subotu od strane dvojice radnika na njegovoj farmi zbog, kako izgleda, svađe oko plaće, izvijestila je agencija Associated Press.

Terreblancheovi sljedbenici u nedjelju su za povećanje rasnih napetosti i širenje govora mržnje optužili čelnika mladeži Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) Juliusa Malemu. Malema je prošlog mjesac na jednom skupu pjevao pjesmu iz doba apartheida koja poziva na ubijanje bijelih farmera u kojoj se spominju riječi “ubij Bura”. Bur znači bijelog farmera na Afrikaansu, jeziku potomaka nizozemskih naseljenika.

Malema je te optužbe odbacio dok je ANC pjesmu branio kao isključivo oblik prisjećanja na povijest potlačivanja. Pjesma je, međutim zabrinula manjinske skupine, posebice bijele farmere, kojih je 3000 ubijeno od ukidanja apartheida, navodi Reuters.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.